Farmit hírek

2014.04.23

Kedd estétől földet csak a mezőgazdasági igazgatási szerv árverezhet

Kedd estétől csak a mezőgazdasági igazgatási szerv végezheti el a földárverést, ha annak feltételei március 14. után következtek be vagy már azt megelőzően bekövetkeztek ugyan, de az ingatlan értékesítése még nem történt meg, és a tulajdonjog is csak ilyen árverés alapján jegyezhető be az ingatlan-nyilvántartásba - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

2014.04.23

A növényvédelem valamennyiünk védelme

A mezőgazdasági termelés biztonsága magában foglalja az élelmiszer-termelésre alkalmas környezet hosszú távú fenntartását is, az agrárkörnyezet védelmét, különösen termőföldjeink megőrzését, a talajvédelmet és a fenntartható, integrált növényvédelmet, növényegészségügyet – fogalmazott köszöntőjében Kardeván Endre, a Siófokon megtartott Növényvédelmi Bizottság ülésén.

Az államtitkár itt adta át az új tagok kinevező okiratát.

2014.04.23

Folytatódik a szőlész-borász ágazatot segítő támogatások kifizetése!

Folytatódik a támogatások kifizetése azon borászatok részére, amelyek az új gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez kapcsolódóan 2013. november 5. és 2013. december 14. közötti időszakban kérelmet nyújtottak be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).

Folytatódik a szőlész-borász ágazatot segítő támogatások kifizetése!A 17. héten az MVH 44,6 millió forint összegű támogatás kifizetését teljesíti.

2014.04.23

Több mint 4800 hektár dohányt ültetnek az idén

A tavalyihoz hasonlóan, az idén is több mint 4800 hektár dohányt ültetnek a gazdálkodók - közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (MADOSZ) elnöke az MTI érdeklődésére.

Bényei Illés elmondta, hogy a nagy dohánytermelők maguknak nevelik a palántákat, míg a kisebbek bérpalánta-nevelő üzemektől szerzik be a növényeket az ültetéshez.

A korai tavasz miatt az idén várhatóan korábban kezdődik el a palántázás, a szokásosnál ugyanis közel egy hónappal "előbbre tart a természet". Korábban csak a május eleji fagyosszentek utáni napokban indult az ültetés.

2014.04.23

Enyhén erősödött a búza-, stagnált a kukorica ára

Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazdasági piactérről

2014. április 23. Németh István a Magro.hu ügyvezetője, gabonapiaci szakértő

2014.04.22

Védendő tájelemek a fa- és bokorcsoportok is

Ez évtől védendő tájelemnek minősülnek a fa- és bokorcsoportok is a helyes mezőgazdasági és környezeti állapot (hmká) keretében, a kunhalmok és a gémeskutak mellett - tájékoztatta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kedden az MTI-t.

A tájékoztatás emlékeztet: Magyarország 2010-ben vezette be a tájképi jellegzetességek megőrzésére vonatkozó hmká-előírást. Ennek alapján eddig a mezőgazdasági parcella azonosító rendszerben (mepar) lehatárolt kunhalmok és gémeskutak számítottak védendő tájelemnek.

2014.04.22

Jogszabályváltozás - Májustól szigorodnak a földcsere szabályai

A földcserénél a helyben lakó, illetve a közeli lakó- vagy telephellyel rendelkező földtulajdonos lehet csak partner - a földcsere megszigorított szabályait tartalmazó kormányrendeletek május első napján lépnek hatályba.

A föld tulajdonjogát csere jogcímén akkor lehet megszerezni, ha a cserepartner földje az elcserélni kívánt földdel azonos településen fekszik, vagy ha több a partner, akkor a cserepartnerek egyike helyben lakónak minősül.

2014.04.22

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási határideje ez év május 31-e

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási határideje ez év május 31-e - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztosági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t. Ez az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjét érintő kötelezettség.

A közlemény tájékoztat arról is, hogy már elérhető a Nébih honlapján az idei élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási felülete.

2014.04.22

Csekély összegű támogatást igényelhetnek a cukorrépa-termelők

Csekély összegű - de minimis - támogatást igényelhetnek a cukorrépa-termelők, a vissza nem térítendő támogatáshoz a kérelmeket ez év május 31-éig postán kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz - közölte az MVH kedden az MTI-vel.

2014.04.22

Még nem mérhető fel az uniós vámkönnyítés hatása a magyar gabonapiacra

Még nem mérhető fel pontosan az Ukrajnának adandó uniós vámkönnyítés hatása a magyar gabonapiacra - tájékoztatta Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) főtitkára az MTI-t.