Farmit hírek

2014.04.18

MVM: beadható a kifizetési igénylés az erdei létesítmények támogatására

Beadható az erdei létesítmények megvalósításához nyújtott támogatás kifizetési kérelme - hívja fel a figyelmet Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben.

Tájékoztatásuk szerint az erdei közjóléti létesítmények megvalósításához igényelt támogatás kifizetési kérelmét május 15-ig lehet benyújtani a hivatalhoz, a támogatott tevékenység megvalósítása után.

Az igénylés beadására az egységes kérelemnél ismert technikai információk vonatkoznak - írja közleményében az MVH.

(MTI)

2014.04.18

MVH: tanyafejlesztésre több mint 66 millió forintot fizetnek ki

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) több mint 66 millió forintot fizet ki a napokban a tanyafejlesztési programban.

A hivatal által az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint a támogatási összegből a tanyagazdaságok fejlesztésre 28 millió forintot, útfelújításra, tanyagondnoki szolgálatok korszerűsítésére, villamosenergia-ellátásra, illetve a gazdaság indítására 38 millió forintot fizetnek ki.

(MTI)

2014.04.18

Glattfelder: a halászati alapból biztosítható a magyar haltenyésztés fejlesztése

Jelentős magyar sikernek tekinti Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő, hogy az EP e heti strasbourgi ülésszakán elfogadott új uniós halászati alapról szóló jogszabály az ő módosító javaslatainak köszönhetően az akvakultúra ágazatot támogató, a magyar halászat fejlődését ösztönző szabályozás lett.

2014.04.18

Ukrán-válság - VM: nem hat jelentősen a magyar mezőgazdaságra az Ukrajnának adott uniós vámkedvezmény

Nem lesz jelentős hatása a magyar mezőgazdaságra az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodásban rögzített engedmények alkalmazásának a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint, Brüsszel átmenetileg, 2014. november 1-ig az ukrán mezőgazdasági terményekre kivetett uniós vámok jelentős részét megszünteti.

Brüsszel és Kijev március 21-én írta alá az EU-ukrán társulási megállapodás politikai részét.

2014.04.18

Czerván György: a támogatások szinten tartása a cél

A tejkvóta rendszer 2015. április 1-jétől megszűnik az Európai Unióban, de az új lehetőségek kihasználásával a támogatások szinten tartása, ha lehet növelése a cél - jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Hajdúböszörményben.

Czerván György, a Béke Agrárszövetkezet szarvasmarhatelepének átadásán elmondta: a tavaly zárult uniós költségvetési időszakban hazánk 300 milliárd forintot fordított az állattenyésztés korszerűsítésére, abból 100 milliárdot a szarvasmarha ágazatra.

2014.04.18

Átadták az első kiváló minőségű sertéshús védjegyeket

Négy hazai sertéstenyésztő, illetve húsfeldolgozó gazdaság kapta meg elsőként a kiváló minőségű sertéshús védjegyet: a használatáról szóló tanúsítványt csütörtökön Derecskén adta át Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke és Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

Czerván György szerint a védjegy jelentős mértékben hozzájárulhat mind a hazai, mind a külföldi fogyasztók bizalmának növeléséhez.

2014.04.17

MVH: folytatódik a méhészek támogatásainak kifizetése

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a héten 30,5 millió forint támogatási összeg kifizetését teljesítette 288 méhész-gazdálkodó részére - közölte az MVH csütörtökön az MTI-vel.

A méhész-gazdálkodók a 2013/2014-es végrehajtási évben beszerzett új eszközökre igényelhetnek támogatást az MVH-nál, mintegy 178,8 millió forint keretösszegig. Az 50-50 százalékban uniós és nemzeti finanszírozású intézkedés keretében biztosított támogatás célja a méhészeti tevékenység hatékonyságának növelése.