Farmit hírek - Állattartás

2014.04.18

Átadták az első kiváló minőségű sertéshús védjegyeket

Négy hazai sertéstenyésztő, illetve húsfeldolgozó gazdaság kapta meg elsőként a kiváló minőségű sertéshús védjegyet: a használatáról szóló tanúsítványt csütörtökön Derecskén adta át Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke és Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

Czerván György szerint a védjegy jelentős mértékben hozzájárulhat mind a hazai, mind a külföldi fogyasztók bizalmának növeléséhez.

2014.04.17

Kamarai egyeztetés az afrikai sertéspestis helyzettel kapcsolatban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ügyvezető elnökségének kezdeményezésére egyeztető megbeszélést tartottak az ágazatban érintett országos osztályvezetők valamint dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár részvételével.

2014.04.17

MVH: 7,5 milliárd forint jut az állatbetegségek megelőzésére

Állatbetegségek megelőzésére és felszámolására az idén 7,5 milliárd forint nemzeti forrás jut - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szerdán az MTI-vel.

A keretösszegből 2 milliárd forint jut a baromfikra, 5,5 milliárd forint pedig az összes többi állatfajra - áll a közleményben.

Az MTI érdeklődésére a hivatal közölte: tavalyhoz képest alig változott a nemzeti forrás összege, 2013-ban a baromfikra 2 milliárd forint, míg az egyéb állatfajokra 5,8 milliárd forint jutott.

2014.04.17

Agrárkamara: a fogyasztást főként hazai élelmiszerekkel kell kielégíteni

A belföldi élelmiszerfogyasztást alapvetően hazai termékekkel kell kielégíteni - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerdán Budapesten újságírók előtt.

A NAK elnöke az óbudai Kolosy téri termelői piac átadásán beszélt minderről.

2014.04.16

MVH: elindult az anyajuh támogatások kifizetése

Mintegy 1400 gazdálkodónak több mint 178 millió forint támogatás kifizetését kezdte meg a Vidékfejlesztési Minisztérium az anyahuj és az anyajuh de minimis támogatások keretében - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szerdán az MTI-vel.

2014.04.16

Húsvéti kampány indul a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy bevezetésére

A kormányzat meg akarja duplázni a sertések mostani mintegy 3 milliós állományát, amely a rendszerváltozás óta fokozatosan apadt több mint a harmadára – közölte az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár egy budapesti sajtótájékoztatón.

Feldman Zsolt szerint a belső fogyasztás is rendkívül alacsony, ezért a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy bevezetésére kiválóan alkalmas a húsvét előtti időszak, amikor nagyobb az érdeklődés.

2014.04.15

1,6 milliárd forint az idei sertésprogram megvalósítására

Ebben az évben 1,6 milliárd forint áll rendelkezésre a sertésprogramra - közölte Horváth István, a program végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden, Budapesten, sajtótájékoztatón.