Farmit hírek - Kertészet

2014.04.23

A növényvédelem valamennyiünk védelme

A mezőgazdasági termelés biztonsága magában foglalja az élelmiszer-termelésre alkalmas környezet hosszú távú fenntartását is, az agrárkörnyezet védelmét, különösen termőföldjeink megőrzését, a talajvédelmet és a fenntartható, integrált növényvédelmet, növényegészségügyet – fogalmazott köszöntőjében Kardeván Endre, a Siófokon megtartott Növényvédelmi Bizottság ülésén.

Az államtitkár itt adta át az új tagok kinevező okiratát.

2014.04.23

Több mint 4800 hektár dohányt ültetnek az idén

A tavalyihoz hasonlóan, az idén is több mint 4800 hektár dohányt ültetnek a gazdálkodók - közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (MADOSZ) elnöke az MTI érdeklődésére.

Bényei Illés elmondta, hogy a nagy dohánytermelők maguknak nevelik a palántákat, míg a kisebbek bérpalánta-nevelő üzemektől szerzik be a növényeket az ültetéshez.

A korai tavasz miatt az idén várhatóan korábban kezdődik el a palántázás, a szokásosnál ugyanis közel egy hónappal "előbbre tart a természet". Korábban csak a május eleji fagyosszentek utáni napokban indult az ültetés.

2014.04.22

Védendő tájelemek a fa- és bokorcsoportok is

Ez évtől védendő tájelemnek minősülnek a fa- és bokorcsoportok is a helyes mezőgazdasági és környezeti állapot (hmká) keretében, a kunhalmok és a gémeskutak mellett - tájékoztatta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kedden az MTI-t.

A tájékoztatás emlékeztet: Magyarország 2010-ben vezette be a tájképi jellegzetességek megőrzésére vonatkozó hmká-előírást. Ennek alapján eddig a mezőgazdasági parcella azonosító rendszerben (mepar) lehatárolt kunhalmok és gémeskutak számítottak védendő tájelemnek.

2014.04.22

Csekély összegű támogatást igényelhetnek a cukorrépa-termelők

Csekély összegű - de minimis - támogatást igényelhetnek a cukorrépa-termelők, a vissza nem térítendő támogatáshoz a kérelmeket ez év május 31-éig postán kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz - közölte az MVH kedden az MTI-vel.

2014.04.20

Termelői bolt nyílt Szegeden

A környékbeli termelőktől közvetlenül szerzi be a friss zöldséget, gyümölcsöt és kézzel készült termékeket a közelmúltban Szegeden nyílt Vitamin Szalon; az üzletben szezontól függően mintegy kétszázféle terméket vásárolhatnak meg a vevők - mondta el az ötletgazda az MTI-nek.

2014.04.17

Az EP megszavazta a nem őshonos, agresszív fajok kitiltását

Megszavazta az Európai Parlament szerdán azt a javaslatot, amely az Európai Unióban nem őshonos, agresszíven terjedő, a szaknyelvben "idegenhonos özönfajoknak" nevezett állat- és növényfajok kitiltását, visszaszorítását irányozza elő.

2014.04.17

Agrárkamara: a fogyasztást főként hazai élelmiszerekkel kell kielégíteni

A belföldi élelmiszerfogyasztást alapvetően hazai termékekkel kell kielégíteni - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerdán Budapesten újságírók előtt.

A NAK elnöke az óbudai Kolosy téri termelői piac átadásán beszélt minderről.

2014.04.15

Csökkent a magyar sörpiac

A múlt évben a magyar sörpiac 4,45 százalékkal csökkent az előző évhez képest, a négy legnagyobb gyártócég által értékesített sör mennyiségét alapul véve - közölte Csíkné Kovács Klára, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

2014.04.15

Rekordkorán lehet meggyet és cseresznyét szüretelni az idén

Az enyhe tél miatt egy hónappal korábban borultak virágba a gyümölcsfák, így az idén rekordkorán lehet majd meggyet és cseresznyét szüretelni - közölte a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) gyümölcstermesztési kutatóintézete kedden.

Évtizedek óta nem volt példa arra, hogy húsvét előtt szinte valamennyi hazai gyümölcsfajtánál bekövetkezzen a teljes virághullás. Idén azonban az extrém enyhe téli időjárásnak köszönhetően a szokásosnál közel egy hónappal korábban indultak virágzásnak a fák - áll a közleményben.

2014.04.14

2014-ben is Vidék Kaland!

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA 2014-ben is meghirdeti népszerű programját, a Vidék Kalandot, melyen a városi fiatalok a mezőgazdasággal ismerkedhetnek. A Vidékfejlesztési Minisztérium 6 millió forinttal támogatja a kezdeményezést.

Az új alprogram, a Vidék Kaland Speciál a technika, a gépek iránt érdeklődőknek adhat élményeket.