Farmit hírek - Kertészet

2014.04.17

Az EP megszavazta a nem őshonos, agresszív fajok kitiltását

Megszavazta az Európai Parlament szerdán azt a javaslatot, amely az Európai Unióban nem őshonos, agresszíven terjedő, a szaknyelvben "idegenhonos özönfajoknak" nevezett állat- és növényfajok kitiltását, visszaszorítását irányozza elő.

2014.04.17

Agrárkamara: a fogyasztást főként hazai élelmiszerekkel kell kielégíteni

A belföldi élelmiszerfogyasztást alapvetően hazai termékekkel kell kielégíteni - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerdán Budapesten újságírók előtt.

A NAK elnöke az óbudai Kolosy téri termelői piac átadásán beszélt minderről.

2014.04.15

Csökkent a magyar sörpiac

A múlt évben a magyar sörpiac 4,45 százalékkal csökkent az előző évhez képest, a négy legnagyobb gyártócég által értékesített sör mennyiségét alapul véve - közölte Csíkné Kovács Klára, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

2014.04.15

Rekordkorán lehet meggyet és cseresznyét szüretelni az idén

Az enyhe tél miatt egy hónappal korábban borultak virágba a gyümölcsfák, így az idén rekordkorán lehet majd meggyet és cseresznyét szüretelni - közölte a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) gyümölcstermesztési kutatóintézete kedden.

Évtizedek óta nem volt példa arra, hogy húsvét előtt szinte valamennyi hazai gyümölcsfajtánál bekövetkezzen a teljes virághullás. Idén azonban az extrém enyhe téli időjárásnak köszönhetően a szokásosnál közel egy hónappal korábban indultak virágzásnak a fák - áll a közleményben.

2014.04.14

2014-ben is Vidék Kaland!

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA 2014-ben is meghirdeti népszerű programját, a Vidék Kalandot, melyen a városi fiatalok a mezőgazdasággal ismerkedhetnek. A Vidékfejlesztési Minisztérium 6 millió forinttal támogatja a kezdeményezést.

Az új alprogram, a Vidék Kaland Speciál a technika, a gépek iránt érdeklődőknek adhat élményeket.

2014.04.11

Feloldották a tűzgyújtási tilalmat Borsod-Abaúj-Zemplénben

Feloldotta a tűzgyújtási tilalmat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága a megye területén lévő erdőkre, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belüli területekre vonatkozólag – közölte az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. pénteken az MTI-vel.

A tilalmat március 12-én rendelték el.

2014.04.11

Figyelem! Minden elektronikus kérelembenyújtás előtt ellenőrizni kell az ügyfél-nyilvántartási adatokat!

2014. április 9. napjától kezdődően minden elektronikus úton benyújtandó kérelem vonatkozásában kötelezően előírt feltétel, hogy az ügyfél ellenőrizze az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerbe bejelentett adatait.

Figyelem! Ellenőrizni kell az ügyfél-nyilvántartási adatokat az egységes kérelem benyújtása előtt.

2014.04.10

Megkezdte a zöldség, gyümölcs és dohány szerkezetátalakítási támogatás kifizetését az MVH

Elindította a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a zöldség, gyümölcs és dohány szerkezetátalakítási támogatások kifizetését.

Az MVH szerdai közleménye szerint 9,89 milliárd forintot utalnak több mint 2000 gazdálkodónak.

A kifizetések a kérelmek lezárásával folyamatosak azoknak, akiknek a területalapú támogatási kérelmét az MVH jóváhagyta, és a jogszabályban foglalt feltételeket teljesítették - közölték.

(MTI)

2014.04.09

A magyar növényegészségügy nemzetközi sikere

Második díjat nyerte a magyarországi növény-egészségügyi ellenőrzési rendszerről készült poszter az „Adatgyűjtés és információ megosztás a növényegészségügyben” címmel Pármában rendezett konferencián.