Palántanevelés

Palántanevelés tápanyag-utánpótlása - Zöldség, dísznövény, dohány, dugvány nevelés

Általános irányelvek

Figyelem! Az alább ismertetett technológia egyes elemei (pl. termékösszetételek) a megjelenés óta esetleg elavulhattak. Kérdés esetén keresse a Yara szaktanácsadóit! 

Tápanyagfelvétel és ellátás jellemzői

A kertészeti növényeink termesztése során a palántanevelés a legérzékenyebb és legkényesebb időszak. Az eredményes palántanevelés kertészeti növényeink termesztésének alapja. Csak megfelelő fejlettségű és kondíciójú palántákkal alapozhatjuk meg a minőségi és mennyiségi zöldségtermesztést. A minőségi palántaneveléshez több tényező együttes megléte szükséges: jó termesztő közeg, megfelelően szabályozott klíma, jó minőségű vetőmag, megelőző növényvédelem, és jól időzített, megfelelő öntözés és tápanyag-ellátás.

A csírázó növények sóérzékenyek, ezért a magas tápanyagszint, a magas EC akadályozza, lassítja a csírázást. A palánták csak a főgyökér elágazása után, az első lomblevelek megjelenésétől igényelnek tápanyagot. A tápanyaghiányos palánták viszont gyenge szövetűek, rosszul gyökereznek, gyorsan megnyúlnak.

Minden palánta fejlődéséhez élettanilag egyformán fontos a jó mikroelem ellátás, hiszen azok élettani folyamatok szabályozásához kötődnek. A nitrogén túladagolással és túlöntözéssel a palánták megnyúlnak, legyengülnek, gyökérzetük gyengén elágazó lesz. A nitrogén igényesebb növények, uborka, paprika, saláta palántái tápoldatozhatók magasabb nitrogén mennyiséggel, de minden esetben tartani kell egy legalább 1-1,5 közeli N/K arányt.

Célunk, hogy fejlett gyökerű, erős szárú, ellenálló lombozatú, visszaesés nélkül megeredő palántát neveljünk. A szép, erős és egyenletes gyökérzet fejlődésének előfeltétele a jó szerkezetű, laza, levegős, de jó víztartó képességű, korszerű nevelő közeg, újra nedvesíthető gyengén savanyú.

A magvetéshez használt szaporító föld közel semleges kémhatású, alacsony sótartalmú legyen. A legkisebb perzselési veszéllyel is járó szerves trágyát, műtrágyát ne használjunk. A tápoldatozás a lomblevelek fejlődésétől kezdődjön. A szaporító közegbe két lombleveles korban kerülnek a növények. A fejlődő gyökérzetnek ekkor már szüksége van tápanyagra. A közeghez az erre a célra fejlesztett teljes tápelemsort tartalmazó FERTICARE 13-15-17 palántanevelő komplex keverését javasoljuk. Ez a gyökeresedést serkentő mikroelemes komplex tőzegkeverékhez, tápföldekhez, cserező keverékekhez, minden palánta- és dugványneveléshez alkalmazható.

Fontos megjegyezni, amit nagyon sok sikeres kertész hangsúlyoz: gyökeret csak a palánta korban és kiültetéskor lehet "csinálni"! Lombot növelni mindenki tud bármikor. A palántanevelésben ez utóbbi helyzet a megnyúlással, az alacsony tápanyag szinttel kényszerből tovább nevelt állományban kezdődik, és a termesztés során gyakran jelentkező probléma.

 

 

A palántanevelés körülményei

A palántanevelésben nélkülözhetetlen az optimális fény, hőmérséklet és szellőztetés mellett a teljes tápelem harmóniát biztosító, szabályozott összetételű tápoldatozás még alaptrágyázás esetén is. A tápanyaghiányos palánták megnyúlnak, gyenge szövetűek lesznek, érzékenyek, lassabban fejlődnek, és sokkal gyengébben erednek. Kiemelkedően fontos a palántanevelő közeg jó foszfor és mikroelem ellátása a megfelelő gyökérképződés, majd virágfejlődés és későbbi jó termékenyülés és jó termőképesség alapjaként.

A síkláptőzegek, illetve ezek keverékei magas mész, és sótartalmúak lehetnek, melyek a foszfort lekötik, a gyökérfejlődést gátolják, illetve káros elemei a tápanyag-felvételt akadályozzák.

Komoly problémát jelent a közeg és a légtér nem megfelelő hőmérséklete. A zöldségnövényeknek fajonként és sokszor fajtánként is eltérő a hőmérséklet optimuma, ugyanakkor jelentősen eltér az egyes fejlődési fázisok (fenológiai fázisok) hőmérséklet optimuma, ami jól kitűnik az alábbi táblázatokból.

 

 

A hideg közegben nem csak a gyökerek fejlődése lassul, hanem az ekkor legfontosabb foszfor felvétele lassul le legjobban.

 

Javasolt Yara technológia

Tápoldatozás

Elsősorban a folyamatos és harmonikus ellátást szolgálja a közvetlenül felvehető tápelemekkel történő komplett tápoldatozás. Az általános palántanevelő FERTICARE 14-11-25, és a gyökérserkentő FERTICARE 15-30-15, illetve FERTICARE 12-42-8 starter tápoldatozó műtrágyák 100%-ban oldható magas foszfor tartalmukkal és teljes tápelem sorukkal a biztonságos palántanevelés optimális műtrágyái.

 

 

A tápoldatozást egyenletes nedvességtartással, napsütéses időben alacsony töménységben végezzük. Törekedni kell a teljes gyökérzóna átnedvesítésére és lehetőség szerint túlfolyásra is, hogy az egyenetlen ellátást és a sófelhalmozódást is elkerüljük. A frissítő öntözéseket a szükség szerinti gyakorisággal, tiszta vízzel és csak nagyon kis adagokkal végezzük. Ugyanígy kell a szegélyek gyorsabban kiszáradó felületét szükség szerint tiszta vizes kiegészítő öntözésben részesíteni.

Célszerű a szélső tálcasorokat a belsőkkel kicserélni az egyenletesebb fejlődés eléréséhez.

 

A sikeres tápoldatos palántanevelés alapszabályait összefoglalva:

  • 6-6,5 pH-jú, laza szerkezetű, alacsony sótartalmú, megfelelően feltöltött közeg,
  • folyamatos tápoldatozás, a teljes gyökérzónát kezelve,
  • a tápoldat pH állandóan 6-6,5 legyen, EC-je pedig a napsugárzás és hőmérséklet függvényében változik és 1,5- 3,5 EC között legyen, 
  • a megkésett kiültetésig a palántákat magasabb EC-vel, alacsonyabb N adaggal fogjuk vissza a megnyúlástól úgy, hogy a vízadagot és hőmérsékletet is csökkentjük,
  • a gyökérzónát túl magas EC esetén alacsonyabb töménységű tápoldattal mossuk át,
  • a párásítást mindig kisadagú tiszta vízzel végezzük, szükség szerinti gyakorisággal.

A technológia általános javaslatokat tartalmaz, melyeket a helyi adottságoknak, vizsgálati eredményeknek megfelelően kell módosítani. A műtrágyák összetétele változhat, de az azonos jellegű típusok egymást helyettesíthetik.

A fenti technológiai ismertető a Yara szellemi tulajdonát képezi. A technológia mindennemű sokszorosítása és felhasználása csak a kiadó hozzájárulásával valósulhat meg.