Konzervuborka tápanyag-ellátása

Legfontosabb tudnivalók:

• A konzeruborka tápanyagfelvétele folyamatos, és intenzív, só érzékeny.
• A fontos kezdeti jó foszforellátottság megfelelő gyökértömeg kineveléséhez.
• Az intenzív növekedéskor enyhe nitrogén túlsúlyos ellátás szükséges, a partenokarp fajtáknál ez még hangsúlyosabb. (A nitrogén szint fajtafüggő).
• Harmonikus, folyamatos kalcium ellátás, (a tápelemek helyes arány) ültetéstől szüret végéig elengedhetetlen.
• A konzervuborka kálium igényes növény, de a kálium túladagolása akadályozza a kalcium, magnézium felvételét.
• A konzervuborka mikroelem igénye rendkívül magas.
• A stresszes időszakok pl. kiültetés, lehűlés, légköri aszály átvészelésére nagyon jó segítség a lombtrágyázás.

A konzervuborka termesztés sikere az intenzív kertészeti termesztés abszolút példája lehet. Jó évjáratban a valamikor 1,5-3 kg/m2 terméssel szemben támrendszeren már 20 kgmal is találkozunk. Az egyébként nem kiemelkedő tápanyag-igényű növény ezekkel a magas termésszintekkel lett jelentős tápanyag fogyasztó. Az intenzív fajták tápoldatos termesztésben csak jelentős műtrágya mennyiséggel adnak megfelelő eredményt. A tápanyag-utánpótlásban a tápelemek mennyisége és aránya, az ellátás folyamatossága egyformán fontos szempont.

Palántaneveléskor harmonikus ellátást kell biztosítani a gyors és egyenletes fejlődéshez. Az erős, ellenálló, jól fejlett gyökérzetű növényekhez ez elengedhetetlen. A harmonikus ellátás a megfelelő P, Ca és mikroelemek biztosítását jelenti.

Kiültetéskor a jó foszfor ellátottság és mikroelem-ellátás fontos. Az első termések növekedésétől jelentősen megnő a növények tápanyag-felvétele. A fiatal növények jó indító ellátása az ellenálló képesség miatt is nagyon fontos. A gyenge gyökérzet a növekedés akadálya. A korai tőpusztulás is csökkenthető jó kondíciójú palánták ültetésével és a jó indítással.

A termő időszakban az időjáráshoz igazodó jó nitrogén- és vízellátás lesz a termőképesség szabályozója.

Tápelemek szerepe és táplálkozási zavarok

A nitrogén szerepe kiemelkedik, hiszen az uborka köztudottan nitrogén igényes növény. Magas nitrogénszint szükséges a folyamatos hajtásnövekedéshez és termésképzéshez. A N igény a termésképzés megindulásakor fokozódik. Jelentősen emelkedő N mennyiségre van szükség páraszegényebb, meleg, napsütéses időszakban a vegetáció megtartásához. A nitrogénhiány a növekedés visszaesését, a termés torzulását okozza, mert görbül és a csúcsa felé hegyesedik. Az új termések elrúgásával a növény "leszabályozza" magát. Nitrogén túladagolás vegetatív túlsúllyal, terméselrúgással és sókártételi tünetekkel jelentkezik. A levélszél kifehéredés is lehet N túladagolás következménye.

A foszfor jelentősége uborkában is elsősorban a palántakori fejlődésben, gyökérképződésben van. Foszforhiány ezért általában palántakorban jelentkezik. Túladagolása erősíti a generatív jelleget, azaz rövid ízközű, erősebb virágzású, gyorsabban öregedő levelű az állomány.

A kálium élettani szerepe nagyon fontos. A klórmentes káliumra folyamatosan és egyenletesen szüksége van az uborkának. Hiánya növekedési zavarokat, túladagolása sókártételi tüneteket okoz, és gátolja a Ca és Mg felvételét.

A kalcium a tápoldatos uborkatermesztésben egyre gyakrabban hiánybetegséget okozó elem. A növényben nehéz a mozgása, az ionantagonizmusok (ammónia, K, Mg), a kedvezőtlen környezeti tényezők (szellőzés hiánya, magas sószint) sokszor felerősítik a Ca hiánytüneteket. Hiánya esetén a fiatal levelek és hajtáscsúcs károsodik. A hiányt legtöbbször nem a tényleges mészhiány okozza, hanem a helytelen szellőztetés, tartósan túl magas páratartalom, valamint a magas talaj EC miatti rosszabb tápanyag és vízforgalom okozza.

A magnézium hiánya a középtáji és idősebb levelek érközeinek sárgulásával jelentkezik.

 

Milyen műtrágyát használjak?

Alaptrágyázásra:
YaraMila™ Cropcare összetett, klór mentes komplex műtrágya családot.

Fejtrágyázásra, tápoldatozásra:
YaraMila™ Cropcare összetett, klórmentes komplex, illetve tápoldatozásra Yara Ferticare és a Krista K termék családot.

Lombtrágyázásra:
Folicare™, YaraVita™, Krista™ termékcsaládot

 

Mikor adjam ki a műtrágyákat?

 

 

  • Az alaptrágyát: Kora tavasszal sekélyen bedolgozva.
  • A fejtrágyát: A vegetációs időszakban, fajta igényéhez időjáráshoz, fenológiai szakaszokhoz igazítva.
  • A lombtrágyát: Kiültetéstől kezdődően a növényvédelmi munkákkal egymenetben.

 

 

Javasolt Yara technológia

Alaptrágyázás

A jó talajszerkezet kialakításához, jó minőségű istállótrágya őszi bedolgozására van szükség. A megfelelő induló tápanyagszint megteremtéséhez javasolt műtrágya: YaraMila™ Cropcare 6-12-24, vagy YaraMila™ Cropcare 11-11-21 adagja: 6-10 dkg/fm.

A konzeruborka alaptrágyázása:

 

Konzervuborka tápoldatozása csepegtető öntözéssel, alaptrágyázott talajon:

Megjegyzés: Hetente 1-2 szer YaraLiva™ Calcinit kijutatása kötelező 1-1,5kg/1 000 literes adagban. A Ferticare termékcsalád nem keverhető a YaraLiva™ Calcinit-tel. Az N/K arányát a fajtákhoz kell igazítani! Ha csapadékos az időjárás kevesebb víz, de magasabb dózis szükséges. Hetente egyszer Krista™ MgS kijuttatása is indokolt.

 

Lombtrágyázás: A konzervuborka növényvédelmével egy menetben, 7-10 naponként:

Azonosított mikroelem hiányok gyógyítására a YaraVita™ egy tápelemet tartalmazó összetételeit, vagy a Folicare termékcsaládot, vagy a YaraVita™ Rexolin® monokelát készítményeket használjuk.

 

Javasolt technológia

 

Kérjük, tartsa szem előtt! Folicare™ vagy YaraVita™ lombtrágyák alkalmazása esetén keverési próba elvégzése minden esetben ajánlott. Bővebb információért látogassa meg a http://www.tankmix.com/ honlapot.

A fenti technológiai ismertető a Yara szellemi tulajdonát képezi. A technológia mindennemű sokszorosítása és felhasználása csak a kiadó hozzájárulásával valósulhat meg.

Kézült: 2010. január