Mi a helyzet a gyógyszerbiztonsággal?

Fontos tisztázni, hogy mit is jelent pontosan a gyógyszerbiztonság. Ez mostanában központi kérdéssé vált nem csak az orvostudományban, de a média is egyre inkább érzékeny a témával kapcsolatban, így pedig mindenkit érint a kérdés ismertetése. A gyógyszerbiztonság tehát egy olyan összefoglaló fogalom, amelybe értjük többek között a gyógyszerek és gyógyhatású készítmények biztonsági adatait, amely magába foglalja a folyamatos ellenőrzést és a szigorú szabályrendszert is. Nyilvánvalóan, nagyon fontos az, hogy a gyógyszereink teljesen megbízhatóak legyenek, ezért mindegyiknek meg kell felelnie egy európai szabványnak.

A gyógyszerbiztonságról bővebben

A gyógyszerbiztonság tehát magába foglalja a különböző biztonsági adatokat, ezen adatok értékelését és a tapasztalatokból következően egy profilt alakítanak ki a gyógyszerről. Kézen fogva jár ez az adathalmaz a legális gyártással, hiszen csak olyan gyógyszerek kerülhetnek forgalomba, amelyek átmennek a szabadalmaztatási procedúrán, és annak meg is felelnek. Ez a folyamat több hónap, akár több év is lehet egy-egy gyógyszer esetében, és többkörös ellenőrzésekre is számítani lehet, addig változtatva a terméken, míg az tökéletesen megfelelő nem lesz. Ezek a termékszabatossági eljárások kisebb mértékben eltérhetnek a különböző országokban, Magyarországon az EU szabványai szerint elfogadott gyógyszerek vannak biztonságosnak nyilvánítva.

A gyógyszerbiztonság azonban egy objektív jelentéssel bír, hiszen nem mindenki számára biztonságos az a gyógy készítmény, ami másokra nézve igen. Különös figyelemmel kell tehát lenni az egyénnel is ebben a témában, és valamilyen meglévő egészségügyi probléma esetében a gyógyszerek összehangolás létfontosságú kulcskérdés, ahogy az egyes gyógyszerallergiákra is fokozottan ügyelni kell. Ahogy a leíró adatok, úgy a gyógyszerbiztonsághoz tartozik az is, hogy leírják egy-egy gyógyszer mellékhatásait. Bizonyára nem ismeretlen látvány a számunkra, hogy a megvett készítményekhez hosszú apróbetűs listát kapunk, amin az émelygéstől a hirtelen halálig mindent felsorolnak. Bizonyos értelemben ezeknek az adatoknak, mellékhatásoknak a gyűjtése is a biztonságosabb gyógyszerfogyasztáshoz elengedhetetlen. Ezeket az adatokat az EU egy hatalmas adatbázisban tárolja és folyamatosan gyűjti, azonban figyelemmel kell lenni arra is, hogy ezen adatok közül kevés tér a terhesség alatt szedett termékre, illetve bizonyos más gyógyhatású készítményekkel együtt való alkalmazására. Nem feltétlenül azért vannak tehát figyelmeztetések a gyógyszerekre írva, mert valóban veszélyesek, hanem mert az adatok mennyiségi hiánya nem zárja ki ennek az ellenkezőjét, így tehát követve a „jobb félni, mint megijedni” elvét, ezek a figyelmeztetések is kiírásra kerülnek.

 A gyógyszerbiztonság előnyei

A gyógyszerbiztonság tehát egy fontos dolog, amely biztosabbá teszi a gyógyszerek alkalmazását, felhívja a figyelmet az egyes mellékhatásokra, és folyamatosan naprakész információkkal képes szolgálni az egészségügy és a felhasználók számára. A gyógyszerbiztonság egyben magába foglalja a változást is, így ha valamilyen gyógyszer még nem hat megfelelően, vagy túl sok a mellékhatása, esetleg kárt okoz valamilyen másik téren. Így mindenfajta gyógyszerfejlesztés alapja az, hogy a már meglévő gyógyszereket tüzetesen ismerje az orvostudomány, és azok javítására, alternatívájára, fejlesztésére tudjanak maradéktalanul fókuszálni. 

Miért nem lehet tökéletes a gyógyszerbiztonság?

A gyógyszerbiztonság a mai értelemben nem érheti el a 100%-os lefedettséget. Már beszéltünk arról, hogy nem tesztelnek többnyire terheseken, de több gyógyszer egymásra való hatása sem tisztázott a legtöbb esetben. A gyógyszerek végtelen számban kombinálhatók, így nehéz is lenne ezeket elkezdeni tesztelni, azonban gyakran együtt szedett hatóanyagokra már nagyobb eséllyel talál az ember kutatási eredményeket. Ezért tanácsolja a legtöbb egészségügyi termék, hogy a használó a szedés elkezdése előtt keresse fel a kezelőorvosát, gyógyszerészét, hiszen ezeknek a szakembereknek sokkal nagyobb rálátásuk van arra, hogy milyen típusú szereket nem lehet vagy nem előnyös együtt használni. Könnyebb dolga van az embernek természetesen, hogyha eleve az orvosa írja fel a gyógyszereket, és így olcsóbban is hozzájut a termékekhez, azonban komolyabb gyógyszerek esetében még így is háziorvosi vagy akár kórházi megfigyelésre is lehet szükség, amíg nem sikerül összehangolni a több hatóanyagot, ami a beteg szervezetében a legjobb hatást képes nyújtani. Ha már azonban van az ember kezében egy genetikai kivizsgálás eredménye, ez a folyamat töredékére csökkenthető, ráadásul az érzékenységekre is felhívja a figyelmet. Ma a világban sok ember kerül veszélyes helyzetbe vagy egyenesen hal meg nem ismert allergia vagy gyógyszerérzékenység következtében, ezért érdemes egy ilyenfajta tudással rendelkeznünk a saját testünkről, és így a kezelések során is jelentős segítséget tartunk a saját kezünkben.

Összefoglalva tehát, a gyógyszerek biztonságossága egy modern ellenőrzési rendszer, ami sokat segít az egészségügy fejlődésében, azonban tökéletesre csiszolni közel lehetetlen, hiszen a gyógyszerek és a hatásuk között ott van az egyén az egyenletben, amely mindig változó, hiszen minden ember egyedi kórtörténettel és genetikai adottságokkal rendelkezik.