A szemüveg vásárlás és kiválasztás menete

Ha ez az első szemüvegünk, akkor sok kérdés merülhet fel bennünk: mik az első lépések, milyen szemüveg áll jól nekem és mennyibe fog ez kerülni? Milyen gyorsan lesz kész? Az alábbi cikk azért hivatott megszületni, hogy ebben legyen segítségül az első kérdésekben.

Mik a szemüvegvásárlás első lépései?

Először természetesen azt kell megtudnia az embernek, szüksége van-e szemüvegre egyáltalán. Néha a szem romlása olyan csekély, hogy a szemüveg hordása inkább hátrány lenne, mint előny. Ha azonban már észrevettük, hogy a szemünk elkezdett romlani, akkor mindenképpen látogassunk el egy optikába vagy a szemészhez. Utóbbi gyermekek esetében elkerülhetetlen, felnőttként vagy tinédzsereknél azonban érdemes lehet inkább egy optikába ellátogatni, hiszen ott gyorsabban sorra is kerülünk, főleg egy időponttal a zsebünkben, és egyből tudunk is szemüveget választani, így nem kell több szabadnapot kivennünk rövid időszakon belül, ráadásul feleslegesen. A második szabadnapot már meghagyhatjuk valamilyen érdekesebb tevékenységnek. Ha tehát megvan a dioptria, akkor már tudjuk is, milyen erősségű lencsére lesz szükségünk. Onnantól kezdve, már csak a szemüveget kell kiválasztanunk.

Szemüvegválasztás és arcforma

Sokan szeretik túlgondolni ezt a dolgot. Számos weboldal foglalkozik azzal, hogy melyik arcformához pontosan melyik fajta szemüveg illik, de igazából nincs olyan általános szabály, amit mindenképpen be kéne tartanunk. Ha az arcvonásainkat ellensúlyozni szeretnénk, akkor éppen az ellenkező fajtát válasszuk, mint az arcunk. Ha szögletes arcformánk van, akkor az oválisabb, lekerekítettebb szemüvegek fognak jól állni, míg kerek arcvonásainkat a szögletesebb darabok fogják élesíteni. Azonban, a döntés rajtunk áll: kiemelni szeretnénk ezeket a vonásokat vagy eltűntetni, eltakarni? Valamilyen stílusirányzat részesei vagyunk? Akkor olyan szemüveget válasszunk, például itt: https://eoptika.hu/kategoriak/szemuveg-akcio.html. Mindenképpen az a szemüveg lesz az igazi, ami tetszik is nekünk, és nem feltétlenül az, amit mindenképpen az arcunkhoz szeretnénk szabni. Nézzünk is meg egy példát: sok ázsiai diák hord teljesen kerek szemüveget. Az ő vonásaik inkább kerekdedek, mégis jól áll nekik a kerek látószer is, illik a stílusukhoz, pedig azt mondtuk, hogy az arcformájukhoz egyébként nem.

Milyen kerete legyen az új szemüvegnek?

Alapvetően választhatunk a teljes keretes, a szabad aljú és a keret nélküli darabok között. A keretes szemüvegek talán a legolcsóbban a kategóriában, azonban sok ember érzi úgy, hogy számára a teljes keret nem megfelelő. Másik két társánál nagyobb területet takar el az arcból, nyilvánvaló és feltűnő a tény, hogy az ember szemüveget visel. Mostanában divatosan a vastag keretes retro szemüvegek, azonban választhatunk vékony fajtát is, amivel annyira nem lesz egyértelmű, hogy mit is viselünk. Ha a szemüveg alján nincs kerek, az csinos tud lenni, annyira nem feltűnő a jelenléte az arcon és személy szerint úgy gondolom, még látni is jobban látunk általa, ha mondjuk a lépcsőn kell lefelé mennünk. A keret nélküli szemüvegek esetében az eszköz szárai egy egészen kis részen vannak a lencséhez erősítve, ami egy remek megoldás, hiszen szinte észrevétlenné teszi a tényt, hogy mit is viselünk. Sokan szeretik ezt a fajtát választani, azonban fontos megemlíteni a tényt, hogy egy ilyen jellegű darab markánsan többe kerül, mint a többi fajta.

Szemüveg vagy kontaktlencse?

Friss szemüvegeseknél és régi motorosoknál is felmerül a kérdés. Egyet azonban fontos tisztázni: szemüvegre mindenképpen szükség van, hiszen reggel vagy lefekvés előtt is kell valamivel látnia az embernek. A kontaktlencséknek legalább napi négy óra pihenésre van szükségük a maguk kis tároló folyadékában. Azt is előnyös lehet megemlíteni, hogy a lencse drágább mulatság, mint a másik megoldás. Több tízezer forintról beszélhetünk egy évben, és ráadásul nagy felelősség is, ezért tizenhat éves kor alatt egyáltalán nem ajánlott. A lencséknek persze megvan a maga előnye is, hiszen nem kell feladnunk a kinézetünket, ha azt nem akarjuk eltakarni. A keretek nem zavarnak bele a látási folyamatba, és gyakorlatilag észrevehetetlen viselet a nap folyamán. Így képesek vagyunk napszemüveget és hajpántot kényelmesen viselni, senki nem süti ránk a pápaszemes vagy a tanárnéni gúnyneveket. Lányok esetében nagy előny, hogy a smink, amivel olyan sokat szenved az ember nap mint nap így nem kerül takarásba. Hátránya, hogy bulizni vagy ottalvós partikon ki kell szedni, nem lehet benne aludni és általánosságban szigorú feltételei vannak a hordásának. Évente kell kontrollra járni vele, és sok helyzetben, akár egy szemvakarás után is kieshet. Nem is beszélve az olyan helyzetekről, amikor valamilyen pikáns étel után az ember kiszedni a lencsét a szeméből és pokoli égető érzést kell átélnie, mert valamiért nincs az a szappan, ami megfelelően képes lenne kihozni azt az aromát az ember ujjából.

Láthatjuk tehát, hogy a szemüveg kiválasztása nem nagy ördöngösség, csupán néhány választást kell meghoznunk és várni a megrendelt szemüvegre. Utána persze még hozzá kell szoknia a szemünknek ahhoz, hogy újra lát, de utána már csak a megfelelő tisztítási és tárolási szabályok betartása lesz prioritás.