Jelenlegi hely

Uniós oltalom alá került a makói petrezselyemgyökér

Az Európai Bizottság döntése értelmében, földrajzi jelzésként uniós oltalom alá kerül a makói petrezselyemgyökér. Az erre vonatkozó kérelmet a Csanád és Térsége Gazdakör nyújtotta be 2015 októberében.

Tizennégyre emelkedett azoknak a magyar mezőgazdasági termékeknek és élelmiszereknek a száma, amelyek az Európai Unió valamennyi tagállamában oltalmat élveznek.

A makói petrezselyemgyökeret a makói kistérség 17 településének közigazgatási határain belül lehet termelni. A 30 centiméternél nagyobb gyökerek külső színe krém fehér, íze édeskés, illata és zamata kellemes. Télállóak, az ízük-aromájuk kialakulását pedig a makói kistérség éghajlati és talajviszonyai biztosítják.

A Makói petrezselyemgyökér, mint földrajzi árujelző megnevezés a Földművelésügyi Minisztérium által elindított Eredetvédelmi Program eredményeként került uniós oltalom alá. A tárca célja a jó minőségű, hagyományos termékek fennmaradásának biztosítása, valamint az oltalom alatt álló földrajzi árujelzők számának növelése.

Az oltalom alatt álló név és az oltalmat jelző uniós szimbólum jó minőségű, földrajzi eredetükhöz szorosan kapcsolódó, egyedi jellemzőkkel bíró és ismert eredetű termékeken található meg. A jelzés védelmet biztosít a visszaélésekkel szemben is, ugyanis ezeknek a termékeknek az előállítása kizárólag a termékleírásban meghatározott módon és az abban megadott területen történhet.

Az Eredetvédelmi Programban a makói petrezselyemgyökér mellett további 22 – elsősorban mezőgazdasági termékekre, élelmiszerekre, valamint szeszes italokra vonatkozó –, uniós oltalom megszerzésére irányuló eljárás van folyamatban.

(FM Sajtóiroda)

Címke: 

Hozzászólások

Hozzászólások

Kapcsolódó hírek