Jelenlegi hely

Bővül a termékkínálat és a szervezet is – a Nufarm partnertalálkozóján jártunk

A tízéves Nufarm Hungária Kft.-re nagy változások várnak 2018-ban: az anyavállalat termékportfóliója a nemrégiben bejelentett akvizícióknak köszönhetően jelentősen bővül, ami együtt jár a cég szerkezetének globális átalakulásával. A jubileumi partnertalálkozót a Nufarm Hungária Kft. méltó környezetben, a budapesti The Aquincum Hotelben tartotta meg.

 

Az akvizíciók levezényléséért felelős Karina von Detten (Head of Portfolio Solutions Europe) a partnertalálkozón elmondta, hogy a Nufarm európai szervezete számára óriási lépés a közelmúltban megkötött két megállapodás. Az első bejelentett tranzakció az Adama és a Syngenta kínai felvásárlása nyomán eladóvá vált, mintegy ötven hatóanyagot tartalmazó „Century Portfolio” megszerzése volt. Az európai engedélyezési eljárás folyamatban van, várhatóan heteken belül lezárul. Az FMC által az Európai Bizottság szabályozása miatt eladásra kínált gyomirtószer-csomag volt a második bejelentett akvizíció. A két ügylettel a Nufarm tulajdonába került hatóanyagok és formulációk jól kiegészítik a vállalat eddigi kalászosportfólióját.

 

Manfred Weiser, a Nufarm régióvezetője előadásában bemutatta a 101 éves ausztrál vállalatcsoportot, amelynek Európában három központja van. A lengyelországi központú régióhoz tartoznak a balti államok, Ukrajna és Románia, valamint a Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot magában foglaló szűkebb kelet-közép-európai régió.

A növényvédőszer-piacot elemezve Manfred Weiser megállapította, hogy komoly koncentráció megy végbe, az átalakulások következtében a jövőben mindössze négy nagyvállalat kezében lesz a növényvédő szerek forgalmának 80 százaléka. Amikor a már bejelentett összeolvadások lezárulnak, a Nufarm a hatodik legnagyobb szereplővé válik, ezért a cég úgy tekint magára, mint a nagyvállalatok első számú alternatívájára. Az összeolvadások miatt kötelezően leadott termékportfóliók egy részét a Nufarm vásárolta fel, ami erősíti a pozícióját, és számottevő növekedést vetít előre. Ez már 2018-ban érzékelhető lesz, hiszen az új helyzetre fel kell készíteni a cég leányvállalatait, ami szervezeti változásokat is igényel: a várható forgalomnövekedés minden országban létszámbővülést eredményez.

 

Salamon György, a Nufarm Hungária Kft. ügyvezetője betekintést adott a vállalatcsoport történetébe, kiemelve, hogy az elmúlt három évben a területi terjeszkedés után a belső fejlődés került napirendre. 2015-ben kezdődött meg a vállalat globális átalakulása, 2016-ban pedig bemutatkozott az új, kulcsfontosságú kultúrákra és területekre fókuszáló stratégia.

A Nufarm hat globális szervezeti egységéből három Európában található, amit a heterogén európai piac indokol – a gyártást is a piacokhoz közel, Európában három helyszínen, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Ausztriában végzik.

Salamon György nem mulasztotta el megemlíteni a Sumitomo Chemical csoporttal folytatott szoros együttműködést, ami a kutatás-fejlesztési együttműködésben és a kereskedelmi kapcsolatokban is megjelenik. A Nufarm nem egyszerűen generikus gyártó, hiszen a termékeket mindig igyekszik valamilyen hozzáadott értékkel kiegészítve a piacra vinni, és ez a gazdák számára előnyt jelent. Az eredeti hatóanyagokat fejlesztő és gyártó Sumitomo Chemical jelentette háttér is segít a vállalatnak alkalmazkodni a folyamatosan változó piaci és versenykörnyezethez.

Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy a változások – termékfelvásárlások, a Nufarm szervezeti és szerkezeti átalakulása – mind azt a célt szolgálják, hogy partnereiket a 21. századi technológiákkal a lehető legteljesebb mértékben ki tudják szolgálni. Hiszen a világ és vele a mezőgazdaság folyamatosan változik. A növényvédelem pedig maga az állandó változás.

A Nufarm Hungária Kft. vezetője arra számít, hogy a következő években a cég bevétele és profitabilitása hazai és európai szinten egyaránt gyorsuló ütemben növekszik, hiszen az FMC-től megszerzett európai kalászosgyomirtó-portfólió négy hatóanyag (floraszulam, tribenuron-metil, metszulfuron-metil, tifenszulfuron-metil) nyolc formulációját tartalmazza, a Century Portfolióban átvett több mint 50 formuláció pedig 29 országban közel 260 engedélyt jelent – ennek a piaci súlya nem elhanyagolható.A Nufarm piaci részesedése itthon egyelőre csupán 3,5-4 százalék körül van, a felvásárlások eredményeként azonban akár az 5 százalékot is sikerül majd átlépni, ami már viszonylag jelentős arány.

 

A Nufarm 2018-as portfólióját Hörömpő László értékesítési csoportvezető mutatta be. Mint elmondta, a jelenlegi portfólió önmagában is megállja a helyét. A Nufarm Hungária Kft. a megalakulása évében 13 termékkel rendelkezett, amihez 1 milliárdos forgalom társult. Ez 2017-ig 43 termékre és 3,5 milliárdos forgalomra hízott.

Kalászoskultúrákban a Nufarm több mint 13 önálló gyomirtó hatóanyagot biztosít a termelőknek, ráadásul teljes növényvédelmi technológiát kínál. Változások tapasztalhatók a termesztés technológiájában, például előtérbe került a kalászosok őszi rovarölő szeres csávázása, amire két terméket is tudnak ajánlani: egy tiszta rovarölő (Nuprid 600 FS red), illetve egy rovar- és gombaölő hatású csávázószert (Nuprid Max). Egy másik fejlődő szegmens az őszi kalászosok őszi gyomirtása, ami a nagy széltippan és a T2-es gyomok terjedése miatt mára egész Magyarországon jelentős problémát okoz. Erre is van megoldás, és az Agility hatékonyságát jól jelzi, hogy az alkalmazási területe a bemutatkozása óta háromszorosára nőtt.

Az újdonságok mellett a fenoxi-herbicidekre is érdemes figyelni, mert a vegyszertoleráns napraforgó és repce terjedésének következtében olyan gyomnövények jelennek meg, amelyek más hatóanyagokkal nem nagyon tarthatók kordában. Esetükben a hormonhatású készítmények nagy segítséget jelentenek. Az FMC-akvizíció eredményeként három szulfonil-karbamid hatóanyaghoz jutott a vállalat négy márkanév alatt, és az összesen tizenhárom hatóanyagnak köszönhetően olyan kombinációkat tud biztosítani, amelyekkel bármely gyomproblémára megoldást nyújt.

Gombaölő szerekből a Nufarm kontakt, felszívódó és kombinált készítményeket is kínál. A külön kiemelt Timpani kombináció olyan levélbetegségeket is képes kontrollálni, amelyeket más szerekkel nagyon nehéz. Bevezetésének évében több mint 15 ezer hektáron használták a termelők.

Sokszor már tavasszal megtalálható a kalászosterületeken a sárgarozsda és a lisztharmat, ezért a gyomirtással együtt gombaölő szer kijuttatása is indokolt az első kezelésnél. A Nufarm két technológiai csomagot ajánl: a Mezzo Forte Mystic S csomag neve már ismerősen cseng, és újdonságként az 5 hektáros Saracen Pro Pack csomagot is bevezeti a cég.

Második legfontosabb növénykultúránk a kukorica, melynek gyomirtására unikális terméket kínál a cég, hiszen a bromoxinil hatóanyag terbutilazinnal kombinációban csak a Nufarmnál található meg. A Zeagran 340 SE készítmény gyors és látványos hatású a kétszikű gyomok ellen, illetve a nehezen irtható viaszos levelű növényeket, mint a libatop, keserűfűfélék vagy a hat–nyolc leveles napraforgó, kiválóan kontrollálja.

 

 

A fejlesztések eredményeként a kínálatban megjelent egy nikoszulfuron hatóanyagú készítmény, a Narval, amely a segéd- és vivőanyagoknak köszönhetően jobb hatással bír, mint a portfolióban szereplő korábbi termék.

Kukoricában két technológiai csomagot kínálnak, a Kideka Power a magról kelő gyomnövények ellen védi a kultúrát, a Zeagran Top pedig a magról kelő egy- és kétszikűek mellett az évelő kétszikű gyomnövényeket is kiirtja a területről.

Repcében a Nufarm szintén komplett termesztéstechnológiát kínál. Hörömpő László a több éve sikerrel forgalmazott, 30 hektárra összeállított technológiai csomagokat emelte ki. A Kaiso Plusz csomagban a Kaiso EG egy szerves foszforsav-észterrel (Cyren EC) egészült ki, így hosszú tartamhatást biztosít. A Repce Plusz csomagba pedig a regulátor és gombaölő hatással rendelkező, tebukonazol hatóanyagú Mystic 250 EW került a Cyren EC és a Kaiso EG mellé.

A szőlőtermesztők számára sem ismeretlenek a Nufarm készítményei, amelyekben a technológia alapját a réztartalmú készítményeik jelentik. Az egyik leghatékonyabb rézformulációt, a tribázikus réz-szulfátot tartalmazó Cuproxat FW nemcsak a szőlő-, hanem a zöldség- és gyümölcstermesztők körében is népszerű, mivel pH-semleges, folyékony formája kifejezetten kíméli a kultúrnövényeket.

A peronoszpóra megelőzésére a Moltovin és Amaline Flow nevű, felszívódó hatóanyagokkal kiegészített tribázikus réz-szulfát hatóanyagú szereket ajánlják. A lisztharmat és szürkepenész elleni szerek közül kiemelkedik a botritisz ellen bevethető Prolectus, amely teljesen új hatóanyagcsoportba tartozik. A felszívódó készítményt hosszan tartó hatás jellemzi.

Rovarölő szerek terén a Kaiso EG összesen 23 kultúrában rendelkezik engedélyokirattal, a Sumi Alfa 5 EC pedig több mint 20 éve bizonyít hazánkban. Az atkaölő szerek piacán sikeres Zoom 11 SC nemcsak szőlőben alkalmazható, de a hibridkukorica-termesztők körében is sikeres: modern termék, amely kontrollálja az atkákat, nem veszélyes a méhekre és kíméli a hasznos élő szervezeteket.

-farmit-

Partner: 

Kapcsolódó cikkek