Jelenlegi hely

Propulse - Aranyat érő befektetés

A magyarországi repcetermesztés az elmúlt 15 évben óriási fejlődésen ment keresztül. Ezek a változások a termesztés technológia számos elemét érintették: a talajművelést, a gyomszabályozást, a tápanyag-utánpótlást. A repcét megtámadó kórokozók jelentősége is megnőtt, mert a vetésforgóban szereplő egyéb növények (napraforgó, borsó, stb) is, gazdanövényei számos repcét károsító betegségnek. A gombaölő szerek okszerű alkalmazása így a termés és az olajtartalom, és ezáltal a jövedelmezőség fokozásának egyik leghatékonyabb eszközévé lépett elő.

A repce és más olajos növények, illetve kertészeti kultúrák védelmére is alkalmazható fungicid hatóanyagok legújabb képviselője, a fluopiram a tavalyi évtől már elérhető a magyarországi repce termelők számára is a PROPULSE gombaölő szerben.

A Propulse® két eredeti Bayer hatóanyagot tartalmaz: a repcetermesztésben már jól bevált protiokonazolt és az újonnan kifejlesztett fluopiramot. A két hatóanyag különböző hatásmechanizmusa egy termékben, egyedülálló hatásbiztonságot ad a repce kórokozói ellen. A fluopiram lassabban mozog, hosszú ideig megmarad a viaszrétegben, ez a Propulse hosszú hatástartamának záloga. A protiokonazol gyorsabb mozgású, így azonnal megkezdi munkáját a levél belsejében a már bejutott fertőzésekkel szemben. Ez a Propulse erőteljes kuratív hatásának titka. A két különböző hatásmód és mozgás kiválóan kiegészíti egymást.

 

 

A termék a repcevirágzásban alkalmazva a szártőkorhadást, fehérszárúságot okozó Sclerotinia sclerotiorum és a repce becőrontó betegségét okozó Alternaria brassicae kórokozók ellen kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik. E két nehezen leküzdhető kórokozón túl számosmás repce kórokozó -szürkepenész, cilindrospórium, fómás levélfoltosság, fehér levélfoltosodás és lisztharmat - ellen is megfelelő hatékonysággal rendelkezik.

A repce olajtartalmára és az olajtermés mennyiségére a virágzás utáni fenológiai stádiumok körülményei gyakorolnak nagy hatást. Ha ez az időszak kórokozóktól mentes és kedvezőek az időjárási viszonyok a növény képes lesz kinevelni a genetiakailag kódolt termésmennyiséget és olajtermést. Ezen a téren is a Propulse kiválóan teljesít.

A virágzáskori gombaölőszer-alkalmazás egyik pozitív fiziológiai mellékhatásának eredményeként éréskor a repce becők szilárdabbá válnak. A kísérletek tapasztalatai szerint a gombaölő szerekkel kezelt repceállományok nem csupán egészségesebben érnek be, hanem a rossz időjárás miatt megkésett betakarítás esetén a becők korai felpattanásával összefüggő hozamveszteség is csökken. Összevetve más termékekkel a Propulse ebben a tekintetben is kimagasló eredményekkel vizsgázott.

1. Kép: Súlyos fehérpenészes szárkorhadás tünete  2. Kép: Egészséges repce tarló a Propulse kezelés után

 

Javasolt technológia

A Propulse-t röviddel a virágzás kezdete előtt (BBCH 57 = a másodlagos virágzatok egyes virágai láthatók; zártak) és a virágzás vége (BBCH 69) közötti időszakban lehet kijuttatni. A tapasztalatok alapján az optimális kijuttatási időpont a teljes virágzás (BBCH 63-65) körüli időszakban van, amikor az első virágok szirmai már lehullottak, a meleg és párás mikroklíma pedig kedvez az aszkospórák szóródásának és a fertőzésnek.

A Propulse különleges formulációjának köszönhetően a kezelés után szinte azonnal bekerül a levél viaszrétegébe, ezért száradás után fél órával már - UV és eső álló.

A Propulse alapvetően a megszokott lémennyiséggel (200 - 400 l/ha) juttatható ki. Azonban a Bayer CropScience-nél végzett többéves vizsgálatok tapasztalatai alapján a virágzáskori kijuttatást 250 l/ha-nál kisebb lémennyiséggel nem javasoljuk. A repce virágzáskori kezelésénél rendkívül fontos a növényállomány belsejének megfelelő permetlé borítottsága, amely ebben az esetben, a legjobban durvacseppes fúvóka segítségével biztosítható. Az optimális eredmény érdekében a kijuttatási sebességet is megfelelően kell megválasztani, úgy, hogy lehetőleg ne haladja meg a 8 km/óra sebességet.

 

Bayer CropScience

Kapcsolódó cikkek