Jelenlegi hely

Fedezze fel a Laudis hatását - erő és harmónia a kukoricában

Bár a Laudis csak nemrég jelent meg, az elmúlt néhány év alatt a legnépszerűbb kukorica gyomirtó szerré vált Magyarországon. Mi magyarázza a rendkívül gyors és látványos sikerét?

A Laudis karrierjére kiemelkedő szelektivitása és rendkívüli hatékonysága ad magyarázatot.

 

Harmóniában a kukoricával
A szelektivitás alapja, hogy a kukorica képes lebontani hatóanyagát, a tembotriont. A biztonságot a szabadalmazott Bayer széfener technológia tovább fokozza. Ezt a hatást úgy éri el, hogy növeli a hatóanyag lebomlásának sebességét a kukoricában, de nem befolyásolja azt a gyomnövényekben.
A Laudis áru- és silókukoricában fajtakorlátozás nélkül alkalmazható. Kukoricavonalak és csemegekukorica gyomirtásánál a szer használatára vonatkozóan a fajtafenntartó/tulajdonos véleményét is meg kell kérni.

 

Posztemergens kezelésre kifejlesztett szerforma
A Laudis kihasználja a tapadás- és hatásfokozók komplett rendszerének előnyeit, hogy javítsa a permetcseppek megtapadását, mint a sikeres kezelés legfontosabb alapfeltételét. Jobb a permetcseppek terülése is, mert javítja a levélfelület permetlé borítottságát, tovább javítva a hatóanyag felszívódását. Az OD szerforma laposabb cseppeket eredményez, egyenletesebb bevonatot képezve a levél felületén. Az eredmény nagyobb mértékű borítás. Az OD forma „becsomagolja” a hatóanyagot és könnyedén átjuttatja a viaszos kutikulán, lehetővé téve a Laudis gyors és megbízható felvételét. Ennek is köszönhető, hogy a Laudis még száraz körülmények között is megbízható hatású!

 

Gyors esőállóság

A nagyon gyors felszívódásból fakadó további előny, hogy a Laudis esőállósága mindössze ½ - egy óra, azaz a kijuttatást egy órával követő csapadék már nem csökkenti a hatékonyságát. (Kép: A permetcsepp terülése - fentről lefelé: Víz, Standard, Laudis)

  

Modern hatóanyag
A Laudis a kukoricára kapható legújabb fejlesztésű, kimondottan széles egy- és kétszikű hatásspektrumú HPPD-gátló típusú hatóanyagot tartalmazza. A tembotrion szisztémikus, nagy hatékonyságú, széles hatásspektrumú hatóanyag. Kedvező molekulaszerkezetének köszönhetően hidrofil és lipofil oldhatósága is jó. Könnyen átjut a levél viaszbevonatán, a sejtmembránokon és mind a hajtáscsúcs, mind a gyökér irányában nagyon gyorsan szállítódik a gyomnövényekben. Ennek az eredménye, hogy a tünetek nagyon hamar kialakulnak, sőt még az is hogy a Laudis hatékony a fejlett gyomnövények ellen is.

  

Gyors, látványos hatás:

A Laudis HPPD-gátló hatású gyomirtó szer. Zavart okoz a zöld színtestek UV védelmét biztosító karotinoidok szintézisében. Ennek hiányában a klorofill elbomlik, a növények kifehérednek és elpusztulnak. Az érzékeny gyomnövények növekedése leáll, majd a kezelést követő néhány napon belül a gyomok kifehérednek és elpusztulnak. Hatását főként levélen és hajtáson keresztül felszívódva fejti ki, de megfelelően csapadékos években 4-5 hetes talajon keresztüli tartamhatást tapasztaltunk parlagfű, libatop-félék, disznóparéj-félék, köles fajok, valamint selyemmályva ellen.

 

Széles hatásspektrum
A Laudis hatékony a kukoricában fontos minden magról kelő gyomnövény ellen. Érzékenyek rá az egyszikűek: a kakaslábfű, a muhar-félék, de még a vadköles is. Az általános kétszikűek, mint a parlagfű, a libatop és disznóparéj-félék mellett hatékony olyan nehezen irtható gyomok ellen is, mint a szerbtövis-félék, vagy a selyemmályva.

 

Rugalmas felhasználhatóság
A készítményt posztemergensen a gyomok fejlettségéhez igazítva kell kijuttatni. A kijuttatás optimális ideje a magról kelő kétszikű gyomok 2-4 valódi leveles, a magról kelő egyszikűek 1-3 leveles fejlettsége. A Laudis fejlettebb gyomnövények ellen is hatékony, ekkor az engedélyokiratban meghatározott magasabb dózisban kell alkalmazni.
Évelő kétszikűek (mezei acat, szulák) erős fertőzése esetén, valamilyen dikamba hatóanyagú készítmény engedélyezett dózisával javasolt kombinálni.
A tembotrion további előnye, hogy nem korlátozza a rovarölő szer használatot, sem permetező szerek, sem talajfertőtlenítő szerek esetében.
A felhasználás javasolt ideje a kukorica 5-7 leveles fejlettsége, de megkésett védekezés esetén kijuttatható a kukorica 8 leveles koráig.

 

Rikk István
Bayer CropScience

Partner: 

Kapcsolódó cikkek