Jelenlegi hely

Szőlős Bayer Légyott 2014.

A Bayer CropScience augusztusi országos rendezvénye, a „Szőlős Légyott” 2014-ben Egerben, a Károly Róbert Főiskola Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében került megrendezésre.

A Légyott a XI. Bayer Borversennyel kezdődött. Az ország összes borvidékéről érkező 268 borminta öt (száraz fehér borok, édes fehér borok, rozé/siller borok, vörös borok valamint botrizálódott borok / Tokaji borkülönlegességek) kategóriában versengett az elsőségért. A borbírálatot 7 bizottság végezte, döntésük alapján az első helyezéseket

  • a száraz fehér borok kategóriában Dóka Éva Nektár 2013,
  • a vörösborok kategóriában a Bodri Pincészet Szekszárdi Cuvée Optimus Gold2011,
  • rozé/siller borok kategóriában a Gál Pincészet Gál Kékfrankos Rozé2013,
  • az édes fehér borok kategóriában a Koch-Vin Kft. Kunsági Rajnai rizling jégbor 2007,
  • a botritizálódott borok és Tokaji borkülönlegességek kategóriában a Vino Bt. Tokaji 6 puttonyos aszú 2007 bora kapta.

 

 

 

A hagyománynak megfelelően az eredmény másnap, a Szőlős Légyott napján került kihirdetésre. A borversenyen a díjazott borok közöt 1 nagyarany, 47 arany, 118 ezüst és 60 bronzérem született.

 

Az előző Szőlős Légyottok sikerének köszönhetően másnap közel 250 érdeklődő érkezett Magyarország egyik legnagyobb szőlészeti és borászati rendezvényére. A megnyitót követően a vendégek tájékoztatása több szintéren zajlott.

 

 

A Károly Róbert Főiskola Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének előadótermében Hegyi Tamás, a Bayer CropScience fejlesztési menedzsere „A 2014-es év tapasztalatai a szőlőben” címmel, míg Lovász Csaba, a Bayer CropScience marketing menedzsere „Luna Experience*, új lehetőség a szőlő védelmére” címmel tartottak előadást.

 

Elsőként Hegyi Tamás egy új betegség, a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma veszélyéről, terjedéséről és annak megakadályozásáról beszélt. Sajnos az átalakuló klíma kedvez a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca felszaporodásának. Mivel a fitoplazma ellen nem létezik hatékony növényvédő szer, egyetlen lehetőségünk marad: terjesztőjét, azaz a szőlőkabócát kell kordában tartani. Ez tulajdonképpen egyszerű, mert a kártevő egy nemzedékes, lassú fejlődésű és nagyon érzékeny szinte minden rovarölő szer típusra. A növényvédelmi hatóság is sokat segített azzal, hogy 2014 júliusában több olcsó piretroid típusú rovarölő szer engedélyét kiterjesztette a szőlőkabóca ellen. Az összefogás minden területen fontos -ha például az ország összes ültetvényét (az elhanyagoltakat is beleértve) június második felétől kezdődően július végéig kétszer lekezelnénk, lényegesen visszaszoríthatnánk a betegség terjesztőjét, a szőlőkabócát. Az év másik nagy kihívása, mondhatni a legnagyobb kihívása a szőlővédelem terén (ki tudja hányadszor) a szőlőlisztharmat volt. A csapadékos időjárás ellenére nem az „esőkedvelő” peronoszpóra okozott országos járványt, hanem a szőlőlisztharmat. Ahogy azt már megszoktuk, a kórokozó az érzékeny fajtákon gyorsan, észrevétlenül szaporodott fel. A fertőzés kis időbeni eltéréssel minden borvidéken bekövetkezett és járványos méreteket öltött. A nehéz helyzetet elsősorban az enyhe téli időjárás, a csapadékos tavasz és a gyakori nyári párás időszakok idézték elő (az előadó óvatosan jegyezte csak meg: „és természetesen mi magunk is tehettünk róla…”). Az sem kétséges azonban, hogy ebben az évben (is) eredményes volt az elővigyázatosság: aki nem várt ki, és az érzékeny (korai) fenológiai állapotú szőlőt preventíven kezelte, az később egészségesen tudta tartani az ültetvényt. A fertőzött szőlőskertekben a szaporítóképletek képződése késő őszig eltart majd, ami jó alapot adhat a következő vegetáció fertőzésének.

 

 

Az ezt követő előadás szervesen kapcsolódott az elhangzottakhoz, hiszen a Luna Experience a 2015-ös növényvédelmi szezontól a szőlőlisztharmat elleni küzdelem egyik fontos eszköze lesz. Az előadó a készítmény legfontosabb erényének az összetételét tartotta, hiszen egy jól bevált, a világ egyik legnagyobb mennyiségben felhasznált gombaölő szer hatóanyaga, a tebukonazol és ennek a területnek az egyik legígéretesebb fejlesztése, a fluopiram került egy kombinációba. „A többszörös olimpiai bajnok egy kenuban evez az utóbbi tíz év legnagyobb tehetségével” – mondotta. A preventív és kuratív hatású gombaölő szer mindemellett jó ár-érték arányt fog képviselni.

 

Az előadást követő program maga a vendéglátó intézmény, azaz a Károly Róbert Főiskola Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet bemutatkozása volt.

 

Villangó Szabolcs az intézet képviseletében elmondta, hogy fő tevékenységük négy kutatási terület köré csoportosítható. I. Génfenntartás, fajtaérték kutatás, II. Élettani és érésdinamikai kutatások, III. Mikrobiológiai és molekuláris biológiai kutatások, IV. Borászati kutatások. Talán a történelmileg is legjelentősebb kutatási eredményeket Dr. Csizmazia Darab József (1918-2013) vezetésével a génfenntartás és fajtaérték kutatás terén érték el. A köztermesztésbe vont ellenálló fajták közül az Aletta-t, a Bianca-t és a Zalagyöngyét máig is jelentős területeken termesztik. Persze sorrendet nem érdemes állítani, hiszen az abiotikus és biotikus stressztényezők vizsgálata a szőlő anyagcseréjére, a termőhely vizsgálatok, a növénypatogén gombák mikrobiológiai elemzése, a rezisztencia gének molekuláris markereinek, vagy a különböző borászati technológiai eljárások vizsgálata mind nagyon fontos kutatási területek.

 

Természetesen ez a Szőlős Bayer Légyott sem maradhatott borkóstoló nélkül. Mivel az intézet nem csak mikro- és mezovinifikációs, hanem üzemi méretű borkészítési technológiával is rendelkezik (sőt nagydíjas borokat is készít), a borteszt még izgalmasabb volt, hiszen a legújabb kutatási tapasztalatok egy ilyen intézményben rögtön a gyakorlati borászatban is jelentkezhetnek. Kedves házigazdaként Pálfi Zita intézeti mérnök három a borvidéket képviselő bort mutatott be a vendégeknek.

 

A harmadik állomás a Bayer parcella volt, ahol a Bayer CropScience szőlővédelmi és a Malagrow Kft. tápanyag utánpótlási technológiáját lehetett a gyakorlatban megtekinteni.

 

 

A Bayer részéről a három különféle védekezési módszert Gáspár Gergely és Kleofász Mátyás területi képviselők mutatták be. Az első két parcellán Kleofász Mátyás egy olcsóbb és egy drágább védekezési módszerről beszélt. Elmondta, hogy mind a két technológia jól dolgozott, így nincs közöttük látványos különbség (miközben a kezeletlen kontrolon kireped bogyók jelezték a lisztharmat erős jelenlétét). Fontos volt, hogy már korán (jelentősen a virágzás előtt) el kellett kezdeni a felszívódó- és kontakt hatóanyagú kombinációk alkalmazását. Gáspár Gergely a harmadik parcellánál a Luna Experience-szel megerősített kezelést mutatta be. Mint ahogy az értékelésből is kitűnt, ezen a parcellán még nyomokban sem lehetett lisztharmat tünetre akadni, sem a lombon, sem a fürtön. Bátran ajánlja 2015-től ezt a gombaölő szert a lisztharmatra legérzékenyebb fajták védelmére, azok legérzékenyebb fenológiai állapotában (virágzás, kötődés) - nem fognak benne csalódni.

 

A Malagrow Kft. nevében Deme János szaktanácsadó az olasz Valagrow gyár lombtrágyáinak és biostimulátorainak alkalmazástechnológiáját ismertette. Virágzásban a Boroplus és a Megafol segíti a termékenyülést illetve csökkenti a stresszhatásokat, kötődéskor a McCream serkenti a sejtosztódást, bogyónövekedéskor a Brexil szercsalád biztosítja az optimális mikroelem szükségletet, míg a zsendülés időszakában a McCream segíti a színeződést és a cukorképzést. Olasz recept a minőségi szőlőtermesztésre.

 

A negyedik helyszínen a KITE Zrt. a szőlőtermesztés gépészeti megoldásairól tartott bemutatót. Szojka Tamás a nemzetközi beszállítók világszínvonalú termékei között olyanokról beszélt, mint az olasz Valente cég galvanizált, műgyanta bevonatú, a gépi művelést kiszolgáló támrendszeréről, a francia Pellenc gyár szőlőművelő gépcsodáiról, vagy a John Deere 5-ös sorozatú kertészeti traktorairól. A KITE ma már nem csak a szántóföldi művelés géprendszereiben kínál teljes vertikumot, hanem a kertészeti és a szőlőművelésben is, sőt ma már a borászati gépesítés egyes területein is versenyképes ajánlatot tesz a termelők asztalára.

 

 

A programok után étel, ital, a borverseny eredményhirdetése, valamint borhoz illő muzsika tette még emlékezetesebbé a tizenegyedik Szőlős Bayer Légyottot.

 

Bayer CropScience

 

*engedélyezés alatt

 

 

Címke: 

Kapcsolódó cikkek