Jelenlegi hely

AVATAR

Az igényes repcetermesztők csúcshibridje

  • A jó termőterületek és a legmagasabb technológiai színvonal hibridje
  • Termésben és olajtartalomban is új dimenzió a korai hibridek között
  • Kiváló télállóság, korai virágzás, egyöntetű szalmaérés jellemzi

 

Az AVATAR megjelenésével a korai hibridek között is elérhetővé vált egy olyan csúcstermésű, magas olajtartalmat biztosító, közepes magasságú hibrid, amelynek teljesítményszintjét korábban csak a kifejezetten késői, sokáig zölden maradó, nagyméretű hibridekkel lehetett elérni, ideális körülmények között.

 

Az AVATAR nem tartozik a robusztus hibridek közé, ezért jól megvan az extrém helyzetek - mint a késői vetés, a rossz talajadottságok és helytelen talajművelés - nélkül is. Optimális adottságok, jó körülmények között a talajművelés módjától függetlenül hamar kikel, és gyors fejlődésnek indul. Döntően függőleges irányultságú levélzete erőteljes állományképet biztosít az ősz folyamán. Tavasszal korán fejlődésnek indul, virágzása szintén korai. A filigrán felépítésű növényeket igen magas becőszám jellemzi. Az állományok állóképessége és általános betegség-ellenállósága jó. Őszi fómafertőzés vagy nedves tavaszi vegetáció indulás esetén kifejezetten jól reagál a regulátor típusú fungicidek használatára. Genetikai háttere erőteljesen különbözik az eddigi hibridektől. Ez a földalatti részekben is megjelenik: feltűnő tulajdonsága az erőteljes, répaszerűen vastag karógyökere, amelyből viszonylag kevesebb oldalgyökér ágazik el. Ezzel szemben az érzékeny hajszálgyökerek részaránya nagyon magas. Ezek a hajszálgyökerek a talaj legapróbb pórusait behálózva biztosítják a leghatékonyabb tápanyagfelvételt. Ezért is tudja meghálálni az AVATAR a legjobb talajmunkát.

 

 

SHERPA & AVATAR
Hasonlók és mégis mások

 

Az elmúlt évek RAPOOL nemesítésének kétségkívül két legígéretesebb hibridje a SHERPA és az AVATAR. Két győztes típus, melyek eltérő módon ugyan, mégis hasonló kihívói lehetnek az eddigi hibrideknek.

 

KÉT KIHÍVÓ, ELTÉRŐ FEJLŐDÉSI JELLEMZŐKKEL
A SHERPA kifejezetten erőteljes és gyors növekedést mutat ősszel, valamint kevésbé érzékeny a csökkentett menetszámú talajművelési rendszerekkel szemben. Fontos gyakorlati előnye a kiváló tavaszi regenerációs képessége, a rövid ideig tartó virágzása és a korai érése.

 

Az AVATAR több törődést igénylő, az intenzívebb technológiát megháláló hibrid. Virágzása igen korán elkezdődik, ugyanakkor hosszú ideig tart, ezért nem érik korán. Tavasszal később regenerálódik, elsősorban több oldalhajtásával és magasabb becőszámával alapozza meg a nagy termést.

 

KÉT KIHÍVÓ, ELTÉRŐ GYÖKÉRZETTEL
A Hohenheimi Egyetem vizsgálatai alapján a SHERPA gyökérzete rendkívül mélyre hatoló, valamint az átlagnál jóval nagyobb tömegű. Talán ez is az alapja tavaszi, gyors regenerációjának. A rhizotronos vizsgálatokban az AVATAR elsősorban az igen magas hajszálgyökér részarányával tűnt ki a többi hibrid közül (forrás: I. Kremer, Hohenheimi Egyetem, 2012). Talán ez is hozzásegíti, hogy intenzív körülmények között igazi csúcstermést érjen el.