Jelenlegi hely

Precíziós gazdálkodás: a jövő generálja a jelent

A gazdák ma már nem csak az ekét és a GDP-t húzzák, hanem egyre komolyabb technológiai igényeikkel az informatikai fejlesztéseket is. A mai gazdák korszerű traktorjának fedélzeti felszereltsége könnyedén lehet akár nyolc darab számítógép is. Nem ritka manapság a külön precíz irányítás a traktor mellett a permetező, vetőgép, műtrágyaszóró vagy akár a bálázók vezérlésére is. Centiméter pontosságú GPS, drónokkal felderített szántóföldek, robotkormányzás már elérhető a gazdák számára a mindennapi munkához is.

Egyre többen vélik úgy, hogy az információtechnika a nem is olyan távoli jövőben gyökeresen megváltoztatja majd a mezőgazdaságot is. És miért ne lehetne igazuk? Hiszen ki gondolta vagy hitte volna 30-40 évvel ezelőtt, hogy a gyárakban számítógépek által vezérelt robotok végzik majd a munka dandárját a munkás kezek helyett? Az embernek gyakran olyan érzése támad, mintha egy újabb „ipari forradalom” kellős közepén járnánk, ahol a termelésben az embernek jut a legkisebb szerep. És ez a szerep akár ki is merülhet a szoftverfejlesztésben, a különböző informatikai újításokban.

Richard Worzel kanadai jövőkutató szerint a gazdák nemsokára kényelmes irodákban, afféle futurisztikus „parancsnoki központokban” ülnek majd, ahol a beérkező valós idejű információk alapján irányítják a vezetőt már nem, vagy alig igénylő traktorokat, s amelyeket aztán drónokkal ellenőriznek. Vagyis a gazda a reggelije után nem gumicsizmát húz, hanem átsétál a dolgozószobájába, s a traktor helyett a számítógépét indítja el. Addigra a drónok már a kora hajnali repülés adatait wifi kapcsolaton keresztül eljuttatták egy szerverig, s azok feldolgozásra is kerültek. A termelőnek ezeket elemeznie sem kell, megteszi ezt helyette valamilyen szoftver, csupán annyi dolga lesz, hogy jóváhagyja a számítógép javaslatait, s számítógépe, okostelefonja segítségével kiküldje a földekre a robottraktorokat, mondjuk permetezni.

Persze, könnyen rámondhatnánk, hogy mindez sci-fi, de ha jól körülnézünk ma egy modern logisztikai raktárban, akkor láthatjuk, hogy a robotok hogyan szedik össze a polcokról különféle kódok alapján az éppen továbbítani szándékozott árut.

Pedig nincs már messze „ez” az idő, s a robotizált mezőgazdaság számos előnnyel is jár majd, akárcsak ennek előfutára, a precíziós gazdálkodás. Hatékonyabb lehet a termelés akkor, ha a gazda rendszeres, pontos mérések (páratartalom, talajnedvesség, hőmérséklet, szélsebesség stb.), s erre alapuló elemzéseknek megfelelően tud reagálni a kihívásokra. Ennek különösen nagy jelentősége lehet, ha figyelembe vesszük az egyre gyakoribb időjárási szélsőségeket. A hatékonyabb termelés pedig azt jelentheti, hogy kisebb területen nagyobb termésátlagokat takaríthatunk be, ami ugye nem elhanyagolható szempont a világ egyre növekvő élelmezési igényét figyelembe véve.

A precíziós gazdálkodás költségcsökkenést is hoz magával, elég csak arra gondolni, hogy a gépek pontosan tervezett útvonalon a legoptimálisabb üzemelési körülmények között mozognak a földeken. A vetésnél milliméterre pontosan lehetne beállítani, milyen mélységbe kerüljön a mag a talajviszonyoktól függően, s már ez homogénebb kelést, jobb gyökérképződést, aztán pedig erőteljesebb, egészségesebb növényt eredményez. A drónok vagy különböző munkagépekre szerelt, illetve fix helyre telepített szenzorok pontosan felderítik az ültetvényeken a növények fejlettségi fokát, és egy digitálisan generált térkép alapján lehet ezután kijuttatni a növényvédőszert vagy a műtrágyát, akár négyzetcentiméterről négyzetcentiméterre változó arányban. Mindenhova épen annyit, amennyi szükséges.

Richard Worzak szerint a gazdálkodók kilátásai sokkal jobbak, mint ötven évvel ezelőtt voltak, hiszen a jövő arról szól, hogy kevesebb input-anyag, kevesebb menetszám, kevesebb gázolaj-felhasználás, alacsonyabb költségek és magasabb hozam.

Március 5-én első alkalommal rendezi meg az Agroinform.hu, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara(NAK) a PreGa Konferenciát, amelyen a precíziós gazdálkodás és az informatika kiemelt szereplői tartanak gyakorlatorientált előadásokat.

Hozzászólások

Kapcsolódó hírek