Jelenlegi hely

Borünnep kezdődött Balatonfüreden

A bor egy valódi érték, ami tradicionális védjegye nem csak a magyar gasztronómiának, hanem a magyar agrárkultúrának, sőt a magyarság kultúrájának is – hangsúlyozta Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési államtitkára a Balatonfüredi Borhetek nyitó rendezvényén, pénteken.

Mint mondta, a Balatonfüred-Csopaki Borvidék Magyarország egyik kiemelkedő, minőségi borvidéke, ahol a szőlő- és bortermelés mintegy kétezer éves múltra tekint vissza. Aborszőlővel beültetett, mintegy 2000 hektár termőterületen az előállított borászati termékek mennyisége évente megközelíti az 50 000 hektolitert.

A Balatonfüredi Borhetek rendezvénysorozat keretében lehetőség nyílik a kiváló helyi termelők borainak megismerésére, valamint a helyi termékek és helyi piacok népszerűsítésére, amelyet a kormány is kiemelt fontosságú feladatnak tekint a vidék megerősítése, fejlődése érdekében. Emellett a támogatások és a bürokratikus terhek csökkentése, a szabályozások enyhítése együttesen hozzájárul a piacképes, fenntartható szőlő és bortermelés megteremtéséhez.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében már mintegy 34,5 milliárd forint megítélt támogatás segíti a borászati ágazat beruházásainak megvalósulását, valamint további 4 milliárd forint jelenleg is elérhető új borszőlő ültetvények telepítésére. Az Agrárminisztérium várhatóan az ősz folyamán a felszabaduló forrásoknak köszönhetően mintegy 50 milliárd forintos pályázat kiírását is tervezi, amelynek egyik eleme a borászati fejlesztések támogatása lesz.

(AM Sajtóiroda)

  •  
Címke: 

Hozzászólások

Hozzászólások

Kapcsolódó hírek