Jelenlegi hely

Magyar szaktudással fejlesztik az ugandai mezőgazdaságot

A mezőgazdasági szaktudás a jövő záloga – hangsúlyozta Tóth Katalin helyettes államtitkár az Földművelésügyi Minisztérium közreműködésével lebonyolított ugandai képzési projekt ünnepélyes zárásán és diplomaátadóján.

A kísérleti agrár szaktanácsadói képzési program 2017 októberében kezdődött 13 résztvevővel, keretében magyar és ugandai oktatók tartottak kurzusokat az agrárszaktanácsadói projektmenedzsment, közgazdaság és élelmezés, marketing, termelői önszerveződési lehetőségek témaköreiben.

Tóth Katalin beszédében megemlítette, hogy a választás azért esett Ugandára, mert mint a kelet-afrikai régió stabilitásának fontos bázisa, kiemelt országként szerepel Magyarország fejlesztési politikájában. Magyarország elkötelezettségét bizonyítja az is, hogy számos hallgatót fogadott már az országból az FM-FAO ösztöndíjas programban is.

A déli nyitási politikájával, a migrációs problémák előtérbe kerülésével, valamint az FM-FAO ösztöndíjas program sikerességének továbbgondolásával született a programot elindító javaslat olyan agrár-oktatási rendszer kiépítésére, amely afrikai országokban, helyszíni oktatással hosszú távra biztosítja a szaktudással rendelkező mezőgazdasági szakemberek képzését. A tervek szerint a képzési projekt folytatódik a kísérleti program visszajelzéseinek feldolgozása után. A projekt kivitelezésében együttműködött a Szent István Egyetem, az ugandai Kyambogo Egyetem, a Magyar Afrika Társaság, valamint a kampalai Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ.

(FM Sajtóiroda)

Címke: 

Hozzászólások

Hozzászólások

Kapcsolódó hírek