Francia bulldog: a legjobb barát

Sokan kérdezik, miért is választottam éppen egy francia bulldogot. Számomra azonban egyértelmű volt a kérdésre adott válasz: mindig is ilyen kutyára vágytam. Amióta csak az eszemet tudom, a kutyák nagy szerelmese vagyok, de sajnos mindig panellakásban éltünk, egész gyerekkoromban, és nem tarthattunk állatot. Ezért számomra mindig nagy szórakozást jelentett, hogyha kutyákról szóló ismeretterjesztő könyveket olvashattam vagy nézegethettem, amikor még olvasni nem is tudtam. Az aranyos kutyákat kedveltem már kisgyerekként is. Akik nem nőnek hatalmasra, nem veszélyesek esetleg. A nagytestű kutyák gyönyörűek, ugyanakkor megrémítettek, mert nagyobbak voltak nálam. Ma már persze nem ez az igazság. Azonban mégis, számomra a kisebb testű kutyák voltak az igazi kutyák. Akiket fel lehet emelni, ha arra van szükség, és akik igazán kisállatnak tekinthetők. Valamilyen aranyos, de határozott házikedvencre vágytam, aki egy kicsit hasonlít még rám is. Persze nehéz ilyen kutyát találni, de aztán a könyveket lapogatva mégis találtam olyan fajtákat, amelyek igazán elnyerték a tetszésemet. Nem néztek ki bolyhos plüssállatnak, mégis imádnivalók. Ez lett számomra a mopsz és a francia bulldog, mindkettő fajta állat nagy kedvencemmé vált. És most, hogy felnőttem, végre a tulajdonomban a régóta vágyott kertes házzal, vidéki csenddel (ami sokszor inkább zaj, mint csend, hiszen itt mindig zajlik a szomszédságban az élet, a munka), már csak egy kutyaól volt, ami hiányzott a kerítés mellől. Ekkor vettem elő a régi könyveim helyett ezúttal az internetet, hogy jobban tudjak tájékozódni, milyen kutyám is legyen. Végül a francia bulldog miatt döntöttem, mert rájöttem, hogy az ő szép nagy fülei nélkül nem is akarok igazán kutyát az életembe.

Milyen is a francia bulldog?

Hallottam már róla, hogy milyen barátságos is egy francia bulldog, azonban Zsiga kedvessége minden vágyamat felülmúlta. Azt hiszem, ez az a feltétlen szeretet az ember életében, amit valóban csak egy kutya adhat meg, ráadásul a francia bulldogok híresek is a kedvességükről. Számomra ez az egyik legfontosabb tényező egy állatban. Egyébként macskabarát is vagyok, és bármilyen állat szóba jöhet, nekem tetszenek. Azonban a kutyák köztudottan barátságosak, ezek közül a bulldog pedig igazán jó példa az önzetlen kedvességre. Emellett Zsiga igazi mókamester. Kifogyhatatlan energiával rendelkezik, mintha legalábbis egész nap kávén élne, pedig nyilvánvalóan csak a saját kutyatápját fogyasztja. Amióta Zsiga az életemben van, az én kedvem is sokkal jobb. Idomulnunk kellett egymáshoz, de egy idő után megtörtént. Tudjátok, én a csendes típus vagyok, aki egy könyvet és egy meleg teát élvez legjobban, azonban én is vágytam már valami másra, valami kis kalandra. Zsiga ezt hozta el az életembe. Habár játékos, annyira nem nagy mozgásigényű, mint hittem, de a rendszeres séta azért így sem maradhatott ki a napjainkból. Habár a kertünk nagy, a közös programok része ez is a napunkban, és amióta elmegyek vele rendszeresen sétálni, sokkal jobb kondiban vagyok, egy idő után még extra tornát is csináltam, mert a séta már nem volt elég. Az én kicsi Zsigám energiaszintje ragályos, de szerencsére erre kellően fel voltam készülve. Ebben nagyon sokat segített az alábbi oldal: https://www.pet4you.hu/kutya/fajta/Francia_bulldog-621

Akadálymentes élet a francia bulldoggal

Azt hiszem, abban, hogy ilyen jól megvagyunk Zsigával, nagy szerepe volt annak, hogy megnéztem, milyen kutya is ő. Nem csak a személyisége érdekelt, bár az is nagyon fontos a választásnál, de mire hozzám került, már mindent tudtam a fajtájáról. Azért nagyon jó ez a fajtaleírás, mert nem csak az alapadatokra tér ki. A legtöbb helyen tényleg csak annyit találtam, amennyi muszáj volt. Hogyan néz ki, hány centiméterre nő, milyen a kedélye. Ezek persze mind nagyon fontos dolgok, de engem az is érdekelt, hogy tényleg mire számíthatok, hogyha örökbe fogadok egy francia bulldogot. Milyen betegségekre hajlamos, milyen tápot ajánlott a számára adni, hogyan tudom a leghatékonyabban nevelni, képes-e trükköket megtanulni (bár nem vagyok nagy kutyaoktató, Zsiga azért egy-két pacsit szívesen ad bármikor. Az ápolása is minden kutyafajtának más és más, ezt is figyelembe kell venni a választásnál. Zsigával e téren nem kell sokat foglalkozni, egy-két kikefélés, és máris ápolt és szép lesz a szőre, a külleme.

A francia bulldog igényei

Az igények nagyon fontosak egy állat életében. Nem tehetünk teknőst akváriumba, nem nevelhetünk aranyhalat fészekben. Persze nem ilyen extenditásokban gondolkozunk, amikor a kutyák nevelését a fejünkbe vesszük, azonban tudatában kell az embernek lennie, hogy mi is a legjobb az állata számára. Ahogy más fajtáknak, úgy a francia bulldognak is vannak olyan hajlamai betegségekre, amik elkerülhetők a megfelelő táplálkozással és mozgással. Különleges tápokat lehet kapni sokfajta betegség megelőzésére, és úgy gondolom, gazfiként a mi felelősségünk, hogy a kutyánk minél hosszabb és teljesebb életet élhessen. Ezért Zsiga is különleges tápokat fogyaszt, mert számunkra a megelőzés a legfontosabb.