Észak Korea utazási terve

Mindig is érdekelt a keleti kultúra. Japán elbűvölő cseresznyefái és ezerféle édességkülönlegessége. Dél-Korea felé a zene és a műsorok vittek. Ez a tésztás leves, a kimcsi és a soju hazája, ahol az emberek magukat túldolgozva éjjel-nappal tanulnak és élnek az őket foglalkoztató cégnek. Kívülről természetesen csodás ország, ami a legnagyobb technikai márkáknak és a hamisítatlan K-pop zenei stílusának ad hazát. Azonban most valami igazán érdekesre vágytam. Hiszen ez a két ország volt az álmom, de most Észak Korea utazási terve ötlött fel bennem. Ez az ország merőben eltér az eddigi utazási helyszíneimtől, és éppen ezért hatalmas élmény volt ez hely. Az biztos, hogy még az unokáimnak is erről fogok mesélni.

Ami nem tündérmese: Észak Korea utazása

Észak Koreába csak egy megfelelő ügynökségen keresztül teheti be az ember a talpát. Mindezt Kínán keresztül lehet megtenni. Az ország fővárosa Pjongjang, ide is ellátogattunk és megszálltunk az utazás során. Észak Koreai utazásom alatt nyilvánvalóvá vált, hogy a hely olyan, mint egy kísértetjárta város élő emberekkel. Megcsapott a félelem, az óvatosság világa, ahol mindenki odafigyel magára az élete minden percében. Persze a nem lázadó, hétköznapi embereket kevésbé érinti a veszély, mégis, egyetlen rossz szó bajba sodorhatja az embereket. Nem csak rosszat mondani nem szabad a rendszerről és az uralkodókról mondani, még a pletykát sem szabad tovább adni, hogy bárkitől ilyet hallott az ember, mert mindenkit felelősségre vonnak, aki ebben részt vett. Természetesen turistaként mi nem éreztük a fenyegetést, a jóhírére ilyen szempontból nagyon vigyáz az ország. A külföldiek által látogatott területek a legfejlettebbek, ezek mind hangulatosak, és próbálnak minél jobb körülményeket biztosítani. Akármennyire is zárt világ a sziget ezen fele, nem léphet vissza teljesen a turizmus gondolatától. Ezért valósulhatott meg ez az Észak Korea utazás is: ha az ország GDP-jétől még a turizmust is megvonnák, a nép még jobban éhezne. A mostani koronavírus helyzet egyébként is megtette hatását az ország gazdaságán. Az a hír járja, hogy az éhínség csökkentésére a polgároknak már a kisállataikat kellett feláldozniuk, azonban természetesen ennek a hírnek a valóságértékét nem fogjuk megtudni. Az országon belül lehetetlen az ilyesfajta híráramlás: az uralkodót szentként, halhatatlanként kell tisztelni és imádni, ami nem is egyedi az ázsiai kultúra ezen részén, hiszen jópár évtizede még a japán császárról is úgy vélték az alattvalói, hogy halhatatlan. Észak Koreai utazásom alatt azt is megtudtam, hogy nem csak a tisztelet övezi a jelenlegi uralkodót, de a jóképű férfi megtestesítője is odaát. Számunkra a nyugati kultúrában természetesen már az etalon, azonban történelmi tanulmányainkból ismerős lehet a tény, hogy az éhínségben a telt, erőteljes alak a szépség megtestesítője, hiszen az akkor egyben a jólét szimbóluma is, és hosszabb életet ígér, ami nem a napi betevő meglétén múlik.

Tapasztalatom az Észak Koreai utazással

Számomra igazi élmény volt, hiszen a fél évszázada még egy országnak számító déli részt megjárva látogattam már el az országba, és a különbség a két országrész között valóban megdöbbentő. Az egyik mintha a múltban ragadt volna, míg a másik mintha a jövőben élne még a magyar körülményekhez képest is. Tényleg megtörténhetett ez? Csupán húztak egy vonalat a háború felfüggesztésével, és aki az egyik felén maradt ennek, most a legjobb oktatást kapja a világon a legfejlettebb technológiával, míg aki a másik részen volt adott pillanatban, annak az áramellátása és a napi étel sem biztos az életében. Ennek ellenére itt sem minden rossz és elítélendő. Az Észak Korea utazás az egyik legjobb ötlet volt, ami valaha megfordult a fejemben. Itt keményen tartják a hagyományokat az emberek, ami lenyűgöző, mégis különös. Népi viseletük, a hanbok nem meglepő viselet az utcán éppúgy, ahogy ünnepi eseményekre. Számos felszerelést maguk készítenek itt az emberek, és kamrákban őrzik elzárt különleges edényekben a félretett, savanyított, tartósított élelmiszert.

Ajánlom az Észak Koreai utazást

Az Észak Koreai utazásom során belecsöppenhettem egy kicsit az átlagember életébe, elvegyülhettünk a tömegben is bizonyos keretek között. Észak Korea nem csak a politikai helyzete miatt különleges azonban. A Koreai félsziget csodálatos növényvilága található meg rajta, és számos látnivalóval szolgál már csak a kilátás is. A félsziget legszebb hegye is ezen a helyen található, és egy egészen új, politikától és riogatástól mentes képet kaphattam az Észak Koreai utazásomnak köszönhetően erről a világról, ami a maga nemében persze taszító, mégis lenyűgöző és vonzó. Ha valaha megint lenne lehetőségem, hogy meglátogassam ezt az országot, mint turista, nem haboznék a válasszal, ami egészen biztosan igenlő lenne. Az, hogy az ember saját szemével lát valamit, amiről korábban hírekből átvett véleménye volt csupán, sok mindent képes megváltoztatni. Azt hiszem, az én képem is teljesen megváltozott a helyről, és egy percig sem bánom ezt a tudást.