KATA adóbevallás, avagy mire ügyeljünk 2021-ben

Akik viszonylag régebb óta készítenek KATA adóbevallást, azok valószínűleg tudják, hogy abszolút várható, hogy minden egyes évben valamelyest szigorítanak a KATA adóbevalláson. Hiszen egyre több kisadózó választja az adott adózási formát és sajnos egyre több olyan kiskaput találnak, amit megpróbálnak kijátszani, ezzel kijátszva a teljes adózási rendszert. Természetesen én ezzel maximálisan nem értek egyet mivel tulajdonképpen így is egy viszonylag kedvező vállalkozási formáról beszélünk, mely a többi adózási lehetőséghez képest meglehetősen kedvező és ember illetve pénztárca barát kedvezményekkel áll elő. Tulajdonképpen abszolút nem hiszem, hogy bármiféle kijátszása ennek az adózási rendszernek tolerálható és sajnos abszolút megértem, hogy kénytelenek folyamatosan egyre inkább szigorítani az adott rendelkezéseket, hiszen így próbálják kiküszöbölni a sajnos egyre inkább gyakori visszaéléseket. Ez egyfajta védőpajzs az Adó és Vám hivatalnak, hiszen így minimalizálják a bűncselekmények elkövetését. Természetesen még így is akad olyan, aki még ennek ellenérre is vissza él e jogokkal, de sajnos olyan rendeletet lehetetlen hozni, amely minden létező kiskaput lezár. Így évről évre próbálják minimalizálni ezeket az eseteket, bízva abba, hogy előbb – utóbb abba marad a sok visszaélés. Természetesen az ilyen jellegű kiskapu áthágásokkal az az igazán komoly probléma, hogy azoknak a tisztességes adó fizető polgároknak is nehezítik az életét, akik abszolút normálisan adóznak és nem élnek vissza a helyzettel. Ez sajnos amióta az eszünket tudjuk így működik, hogy a kisebbség bűne miatt bűnhődik kollektíven egy közösség. Ez ebben az esetben is így van, hiszen olyan emberek is bűnhődnek, akiknek nem kellene feltétlen ebbe részt venniük. Az alábbiakban a 2021- es év szigorításairól szeretnék röviden értekezni.

KATA adóbevallás, avagy a 40%-os adó terhe és egyéb jellegű változtatások

Alapvetően, aki KATA adóbevallást készít az egészen biztosan, ahogyan már nyáron felsejlenek a változtatások próbálja figyelemmel követni azt, hogy milyen jellegű változásokra lehet számítani. Ilyen jellegűek a 40%-os adó változtatások, mely a külföldön illetve belföldön történő egy vállalkozásnak / személynek történő éves szinten való 3.000.000 feletti összeg utalására vonatkoznak. Amennyiben ez az éves összeg meghaladja a 3.000.000 forintot, akkor az a feletti összeg esetén annak az összegnek, amennyivel meghaladta a 3.000.000 forintos értékhatárt, azzal kell számolni és annak a 40% -át kötelesek 12 hónapon belül megtéríteni, amennyiben ez nem sikerült, annyiban jelentős mértékű büntetésre lehet számítani. Továbbá szintén elég jelentős változtatás, hogy egy embernek kizárólag egy darab KATA vállalkozása lehet, így egy KATA adóbevallás is. Amennyiben többel rendelkezik, annyiban az elsőnek létrehozott vállalkozása lesz megtartva a többi pedig el lesz törölve. Továbbá az egy családon belüli cégeknek, rokoni kapcsolattal rendelkezőknek is az új törvényt illetően meg lett tiltva a számlák közötti utalás, így kiküszöbölve a pénzmosás gyanúját, ami sajnos szintén igen gyakori eset volt, hogy több KATA-san adózó cég egymás közötti utalással oldotta meg a pénzmosását, illetve azt, hogy bizonyos jövedelmek tisztára legyenek mosva. Bár biztosan bőven adódtak olyan esetek, ahol ennek az esetnek még a gyanúja sem merült fel mégis az ilyen jellegű esetek miatt sajnos kénytelenek voltak arra, hogy olyan szabályozásokat vezessenek be, melyek ellehetetlenítik ezt a helyzetet. Így megint csak a kisebbség törvényszegése miatt bűnhődött a kollektivitás.

KATA adóbevallás, avagy tanácsok a KATA adózóknak

Én személy szerint úgy gondolom, hogy minden egyes KATA adóbevallás készítőnek a teljes évben érdemes nyomon követni a folyamatos változásokat, illetve azt, hogy milyen változások várhatóak. Bár az eddigiekben általában elég volt, hogy évente egy-két alkalommal, amikor esedékesnek bizonyult a KATA adóbevallás változtatási kérelmeinek a benyújtása illetve mérlegelése, akkor nézzünk rá az aktualitásokra. Ám jelenleg úgy gondolom, hogy sajnálatos módon a COVID miatt szinte folyamosan várhatóak változtatások, így érdemesebb inkább folyamatos jelleggel nyomon követni azt, hogy miben változik éppen a KATA adóbevallás és ez mennyiben érinti a mi vállalkozásunkat, illetve, hogy milyen jellegű változtatások várhatóak a közel jövőben, melyekre érdemes előre felkészülnünk.