Miért válasszuk pont a vegyes tüzelésű kazánt?

Eljött a nyár, és ilyenkor méltatlan módon keveset gondolunk a fűtésre. Azonban, ez a legmegfelelőbb idő arra, hogy igenis elkezdjünk gondolkozni a változtatáson, és véghez is vigyük azt. Ha egyszer beköszönt a tél, utána már konkrétan szükségünk lesz a fűtésre, és ez sajnos nem olyan, mint egy napszemüveg vásárlása nyáron, hogy azért egy-két hetet kibírunk nélküle, még ha kényelmetlenül is. Megfagyni viszont senki nem szeretne, ráadásul egy meghibásodott fűtésrendszer rendbehozatala akár hetekig is eltarthat. Ha nyáron történik ugyanez, tehát előre gondolkozunk és az elöregedett vagy hibás kazánunkat újra cseréljük, akkor észre sem vesszük a beszerelési időt. És hogy miért pont a vegyes tüzelésű kazán a legjobb választás erre a feladatra?

  • A vegyes tüzelésű kazán többféle hagyományos fűtési módot is kiválóan kielégít, tehát általa fűthetünk például fával, szénnel, brikettel és egyéb éghető hulladékkal is.
  • Nagy előnye a vegyes tüzelésű kazánnak, hogy pénztárcabarát megoldás, tehát egy teljesen költséghatékony fűtési megoldás rejlik benne. Hogy miért? Mert ez a kazán, mindig ugyanazt a kalóriaértéket képes leadni, tehát a fűtőértéke sokkal megfoghatóbb, mint a gázé. Tehát a tüzelésünk így képes elérni a legnagyobb hatásfokot, ami mindenképpen kedvező hatással lesz a pénztárcánkra.

Hogyan válasszunk vegyes tüzelésű kazánt?

A vegyes tüzelésű kazán kiválasztása nem egyszerű feladat, azonban a tökéletes darabért megéri a sok mérlegelés. Először is, fontos megnézni, hogy milyen alapanyaggal fogunk fűteni. Habár azt mondtuk, hogy sokféle tüzelőanyagot elvisel egy ilyen kazán, ha van egy bizonyos fűtőanyag, amit mi rendszeresen és szinte kizárólagosan használunk, akkor akár spórolhatunk is ennek tudatában a kiválasztáskor. Ilyenkor tudunk olyan kitételek alapján választani tehát, minthogy öntöttvas legyen-e a kazán. Ez az anyag kifejezetten a sugárzó hőre megfelelő, erre akkor lesz szükségünk, hogyha szénnel vagy brikettel akarunk fűteni, azonban nem költséghatékony, hogyha fával szeretnénk meleget hozni az otthonunkba. Kérdés az, hogy mennyire előnyös egyik vagy másik. A szén talán a legdrágább fűtőanyag, és elég körülményes is az égetése. Ilyen például a tény, hogy külön helyiség kell a tárolásának, és mindent összefog, ráadásul lapáttal kell a kazánig hordani. Ebből a szempontból a fa jobban megéri, mert bár közel ugyanannyi hely kell neki, szintén nem lehet nedvességnek kitenni, azonban árban jobban megéri és sokszor melegebb otthont tudunk vele varázsolni, és a hőfok is jobban szabályozható is, hogyha ezt a fajtát választjuk.

Mi a helyzet a vegyes tüzelésű kazán lemezkazán fajtájával?

Nos, ez éppen az a fajta, ami az öntöttvassal ellentétben a legjobban kihasználható fafűtés esetén, illetve a lánggal való égetéshez tökéletes. Választásakor nagy előny, hogy széles választékból tudunk a megfelelő után kutatni.

Másik csoportba tartozik a lemezkazán, amit fatüzelésre és egyéb lánggal való égésre fejlesztettek. Ennél a fajta kazánnál széles a piaci paletta. Itt a kazán hatásfoka a meghatározó a fűtőanyag felhasználása szempontjából.

Hol találunk vegyes tüzelésű kazánt?

Az interneten sok oldalon találhatunk vegyes tüzelésű kazánt, de érdemes olyat választani, ami megbízható, másodvélemény alapján kapunk róla információt. Én személy szerint az alábbi oldalt ajánlom: https://www.ventil.hu/kazan. Itt többfajta vegyes tüzelésű kazán közül is válogathatunk, így már csak az marad a kérdés: ki szerelje be a kazánt? Mindenképpen szakember segítségére bízzuk ezt a munkát, hiszen a fűtés nem játék. Ha többféle fűtési lehetőség is van, így például gázkazán is a vegyes tüzelésű mellé, akkor pedig elengedhetetlen a szakember segítsége. Ilyenkor a fűtéscsövek megfelelő elzárási és megnyitási lehetőségével lehet e két fűtéstípus között biztonságosan és egyszerűen váltani, azonban az át nem állítás vagy éppen ennek a rendszernek a nem szakszerű kiépítése veszélyt jelent az egész család számára, hiszen a fűtés nem játék, könnyen felgyulladhat vagy robbanhat is akár a lakás. A vásárláshoz pedig még annyit érdemes tudni, hogy a vegyes tüzelésű kazán vásárlásához engedély nem szükséges, tehát szabadon válogathatunk.

Miért döntsünk vegyes tüzelésű kazán mellett?

A döntés tehát nem egyszerű, és a kivitelezésnek is megvannak a nehézségei, azonban megéri még tényleg a nyári melegben is nekiállni inkább a kivitelezésnek, mint hogy télen maradjon az ember fűtés nélkül. Egy kazán megvétele pedig szintén csak kevesebb költség, mint egy teljesen új rendszer kiépítése, hogyha a régi rossz kazán miatt esetleg tönkre menne az egész. Ezért én csak azt tudom ajánlani, hogy ne hanyagoljuk ezt a dolgot, és keressünk egy megfelelő vegyes tüzelésű kazánt, hogyha azt terveztük korábban megvenni. Nem jó éveken át halasztani a dolgokat, és a fűtés esetében végképp nem ajánlatos. Úgyhogy, keresgélésre fel, így néhány hét alatt felkészülve várhatjuk majd a karácsonyt, és nem az ünnep alatt kell majd ilyen kiadásokkal terhelni a pénztárcánkat.